Зеленски: Достатъчно ли е да спечелим? Не. Късно ли е? Да

DenNews.bg
17.06.2024
размер на текста:

Срещата на върха през уикенда се проведе в Бургенщок, Швейцария. Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна. В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната.


Но Зеленски и неговият екип изглеждаха нестабилни, дори подкрепени от резултата. Въпреки че нещата можеха да вървят по-добре за Киев, те можеха да бъдат и много по-зле.
Президентът отхвърли въпросите за подписалите изявлението, като каза, че онези, които не са го подкрепили тук, все още могат да го направят в бъдеще. Някои страни са били представени само на ниско ниво този уикенд, заяви той и допълни, че трябва да се консултират обратно в столиците си.
Срещата на върха беше свикана в труден момент за Украйна на бойното поле.
Нейните войски са под натиск- от нов руски натиск около Харков на североизток. А западната военна помощ, на която Украйна разчита, за да се противопостави на Русия, все още се отпуска разочароващо бавно.„Достатъчно ли е да спечелим? Не. Късно ли е? Да“, каза Зеленски пред репортери в края на срещата на върха.
Но той каза, че все още настоява за повече и го получава ежедневно.
"Така че овладяването на инициативата за мирно предложение, опитвайки се да оформите процеса, има смисъл", допълни Зеленски.
С президентските избори в САЩ по-късно тази година и скока на гласовете в Европа за крайнодесни партии, често симпатизиращи на Русия, подкрепата за Украйна може да се поколебае през следващите месеци.
Самата страна също е изтощена от повече от две години война: редиците от военни гробове на гробищата в цялата страна растат и доброволците вече не се втурват в службите за набор в големи количества.
Това не означава, че Киев се отказва от битката.
„Не защото сме по-слаби, говорим за мир“, каза твърдо президентът Зеленски пред репортер на Би Би Си.
„Винаги сме призовавали за мир. В пика на войната говорехме за мир. Искахме светът да окаже натиск върху Русия да прекрати тази война. И да спре да ни убива… да спре да убива цивилни.“
Срещата на върха определи три области като най-малко спорни за обсъждане: защита на износа на храни, осигуряване на ядрени обекти в Украйна и ускоряване на връщането на затворници и деца, насилствено изведени от окупирана територия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети