КНСБ е против замразяването на заплатите в здравеопазването за още 1 година

DenNews.bg
29.05.2024
размер на текста:

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година, информира БНР.

От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.

Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации продължават да искат премахване на глобите за болници, които по обективни причини не могат да осигурят минималните договорени заплати за персонала си.

От министерството предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година. Това са стойности от изтеклия през април колективен трудов договор за здравеопазването.
От КНСБ обаче не са съгласни с фиксирането на такъв срок в условията на трудно случващи се преговори с работодателите.

От синдиката остават в протестна готовност и очакват от работодателските организации да представят анализ какъв е възможният ръст на заплатите на отделните категории медицински персонал.

От болничните организации, които участват в преговорите, настояват за създаване на работна група, която да направи преглед на състоянието на лечебните заведения, неуспели да осигурят минималното заплащане по изтеклия договор и това да е базата за продължаване на преговорите.

Междувременно изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров обясни за БТА, че поради липсата на действащ колективен договор фондът не може да налага санкции на болниците за неосигурени минимални възнаграждения.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети