Северна Корея изсипа над Южна Корея 90 балона с боклук

DenNews.bg
29.05.2024
размер на текста:

Северна Корея хвърли 90 балона, носещи пропагандни листовки и боклук, върху две гранични провинции в Южна Корея, което накара властите да предупредят жителите й да останат на закрито.
Армията на Южна Корея също предупреди обществеността в сряда да не докосва белите балони и пластмасовите торбички, прикрепени към тях, защото съдържат "мръсни отпадъци и боклук".
Балоните, намерени в провинциите Джиенджи и Гангуон, сега се анализират от съответните власти.
Северна и Южна Корея са използвали балони в своите пропагандни кампании след Корейската война през 50-те години на миналия век.
Неотдавнашният инцидент идва дни след като Северна Корея заяви, че ще отвърне на "честото разпръскване на листовки и други боклуци" в граничните райони от активисти в Юга.
„Могили от отпадъчна хартия и мръсотия скоро ще бъдат разпръснати по граничните райони и вътрешността на Южна Корея и тя директно ще изпита колко усилия са необходими за премахването им“, каза в изявление заместник-министърът на отбраната на Северна Корея Ким Кан Ир пред държавните медии в неделя.
Република Корея е официалното име на Южна Корея, докато Северната се нарича КНДР или Корейската народнодемократична република.
Късно във вторник жители, живеещи на север от южната столица Сеул и в граничния регион, получиха текстови съобщения от своите провинциални власти с молба да се „въздържат от дейности на открито“.
Те също бяха помолени да подадат сигнал в най-близката военна база или полицейско управление, ако забележат „неидентифициран обект“.
Южнокорейските военни южнокорейските власти заявиха, че торбите „съдържат мръсни отпадъци и боклук“ и се анализират от съответните власти Южнокорейски военни
Южнокорейските власти казаха, че торбите "съдържат мръсни отпадъци и боклук" и се анализират от съответните власти
Снимки, споделени в социалните медии, показват чанти, прикрепени с връв към бели полупрозрачни балони, носещи тоалетна хартия, тъмна пръст и батерии, наред с другото съдържание.
На някои от тези снимки се виждат полицаи и военни.
Южнокорейската информационна агенция Yonhap съобщи, че "някои от падналите балони са носили нещо, което изглежда като фекалии, съдейки по тъмния им цвят и миризма".
Армията на Южна Корея осъди акта като "явно нарушение на международното право".
"Това сериозно застрашава безопасността на нашия народ. Северна Корея е изцяло отговорна за това, което се случва поради балоните, и ние строго предупреждаваме Северна Корея незабавно да спре това нечовешко и грубо действие", казаха военните.
В допълнение към пропагандата срещу Пхенян, активистите в Южна Корея пуснаха балони, носещи наред с други неща пари в брой, забранено медийно съдържание и дори Choco Pies - южнокорейска закуска, забранена в Севера.
По-рано този месец група активисти, базирана в Южна Корея, заяви, че е изпратила през границата 20 балона, носещи анти-Пхенян листовки и USB памети, съдържащи корейска поп музика и музикални видеоклипове.
Парламентът на Сеул прие закон през декември 2020 г., който криминализира пускането на листовки срещу Пхенян, но критиците изразиха опасения, свързани със свободата на словото и правата на човека.
Северна Корея също изстреля балони на юг, които атакуваха лидерите на Сеул. При едно такова изстрелване през 2016 г. балоните са носили тоалетна хартия, цигарени фасове и боклук. Полицията в Сеул ги описа като „опасни биохимични вещества“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети