52,2 градуса по Целзий измериха в Пакистан

DenNews.bg
28.05.2024
размер на текста:


Температурите се повишиха над 52,2 градуса по Целзий в южната пакистанска провинция Синд, най-високата стойност за лятото и близо до рекорда за страната на фона на продължаващата гореща вълна, съобщи метеорологичната служба.

Екстремните температури в цяла Азия през последния месец са се влошили най-вероятно в резултат на изменението на климата, предизвикано от човека, каза екип от международни учени.

В Мохенджо Даро, град в Синд, известен с археологическите обекти, които датират от цивилизацията на долината на Инд, построена през 2500 г. пр. н. е., температурите се повишиха до 52,2 градуса през последните 24 часа, съобщи високопоставен служител на Пакистанския метеорологичен отдел пред Ройтерс.

Показанията са най-високите за лятото досега и се доближиха до рекордните стойности за града и страната съответно от 53,5

Местният лекар Муштак Ахмед добави, че местните жители са се приспособили към живота в екстремни климатични условия и предпочитат да стоят на закрито или близо до вода.

„Пакистан е петата най-уязвима страна от въздействието на изменението на климата. Станахме свидетели на наднормални дъждове, наводнения“, каза Рубина Хуршид Алам, координатор на министър-председателя по въпросите на климата, на пресконференция в петък, добавяйки, че правителството провежда кампании за осведомяване поради горещите вълни.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети