Взривоопасен пропуск: ЕС няма взривни вещества за превъоръжаване на Украйна

DenNews.bg
27.05.2024
размер на текста:

В плана за превъоръжаване на Украйна има взривоопасен пропуск. Европа няма тротил и други горива за снаряди и ракети, разкри британското издание The Economist.

Тъй като Украйна е подложена на нарастващ натиск на бойното поле, Европа отчаяно се бори да увеличи своето слабо производство на артилерийски снаряди и ракети. През януари ЕС призна, че не е изпълнил обещанието си да предостави на Украйна един милион снаряда до март 2024 г. На 15 март той отпусна 500 милиона евро (542 милиона долара) за увеличаване на производството. Но най-голямото препятствие е нещо, което доскоро беше спомен: недостигът на експлозиви.

Въпросната схема се нарича Закон за подкрепа на производството на боеприпаси и три четвърти от финансирането, или около 372 милиона евро, ще бъдат насочени щедро към производителите на неща, които се развиват. Европа се нуждае от бушели горими вещества, за да постигне целта си да произвежда 2 милиона снаряда годишно до края на 2025 г. Всеки артилерийски снаряд е натъпкан с 10,8 кг високо експлозив като tnt, hmx или rdx. Необходими са и допълнителни заряди за гориво, за да се изхвърлят снарядите на десетки километри. Други боеприпаси изискват още по-големи количества: високоексплозивната бойна глава на ракета Storm Shadow, например, тежи около 450 кг. Проблемът е, че производителите на експлозиви не са сигурни, че производството може да бъде увеличено и се опасяват, че странностите на индустрията ще попречат на нарастването, от което Украйна се нуждае, за да остане конкурентоспособна на бойното поле.


Краят на Студената война доведе до рязък спад на търсенето на оръжия и принуди много европейски производители на експлозиви да намалят дейността си, да се слеят или просто да затворят складове. Великобритания, например, затвори последния си завод за експлозиви през 2008 г. Последният голям европейски производител се намира в Северна Полша. На други места много държавни съоръжения бяха или приватизирани, или затворени. В продължение на десетилетия тяхното производство е било калибрирано за ефективност в мирно време, а не за производство в промишлен мащаб, отбелязва Йохан Хьохерл, професор в университета на Бундесвера в Мюнхен. В резултат на това във веригата за доставки остава много малко, за да се отговори на нарастващото търсене.

 Само няколко компании все още произвеждат високоенергийни материали по стандарта на НАТО. Единият е Chemring Nobel, който заема разтегнат завод в Saetre, Норвегия. Друга е френската eurenco, която управлява подобно огромно съоръжение в Карлскога, Швеция. Портфейлите с поръчки и на двете фирми набъбнаха след инвазията на Русия. заводът на eurenco е пълен до 2030 г., а заводът Saetre на Chemring работи с пълна сила. Тим Лоуренсън от Международния институт за стратегически изследвания, мозъчен тръст, твърди, че връщането на консервираните инсталации ще отнеме време, предвид необходимостта от преоборудване и обновяване на съоръженията.

Примамени от възможно най-бързите субсидии, компаниите наливат пари в разширяване на капацитета. Но един човек от индустрията отбелязва, че изграждането на завод от нулата може да отнеме от три до седем години. Примерен пример: Rheinmetall, доставчик на боеприпаси, изгражда комплекс за експлозиви в Унгария; все пак производството ще започне едва през 2027 г. Голяма част от разпоредбите за безопасност и околната среда също могат да попречат на разширяването на капацитета, казва Кристиан Мьолинг от Германския съвет за външни отношения, друг мозъчен тръст.


Производителите на експлозиви също се сблъскват със собствените си натиск от страна на доставките. Единият е недостигът на квалифицирани работници в цялата индустрия; Пробелите инженери се пенсионират и малко млади хора си представят да боравят с експлозиви за дипломирана работа, казва г-н Höcherl. Доставките на критични суровини, като химически прекурсори, също са под напрежение. Набавянето на азотна киселина, химическо съединение, може да бъде особено предизвикателно. Въпреки че е необходима за производството на нитроцелулоза, основната суровина за експлозиви, производството на азотна киселина се използва главно за торове. Но тъй като производителите на торове страдат от по-високи разходи за енергия, производителите на експлозиви трябваше да се борят с ограничаването на доставките. Съществуват и уязвимости на веригата за доставки: памучните линтери, вид влакна, които са друга ключова съставка в нитроцелулозата, се внасят предимно от Китай.

На фона на тези трудности някои доставчици на боеприпаси търсят своите експлозиви по-далеч. Докладите показват, че индийските и японски производители на експлозиви запълват част от празнината. Някои експерти се притесняват, че експлозивите от чужбина са с по-лошо качество и следователно могат да повредят оборудването. Реториката на европейските правителства е оптимистична и е вярно, че се постига известен напредък: прогнозира се годишното производство на черупки в целия ЕС да достигне поне 1,4 милиона до края на 2024 г. спрямо около 500 000 преди година. Когато положи първата тухла за фабриката за горива на eurenco в Бержерак на 11 април, френският президент

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети