Арестуваха мъж, планирал нападение срещу щафетата на олимпийския огън в Бордо

DenNews.bg
23.05.2024
размер на текста:

Мъж е задържан по подозрение, че е планирал нападение срещу щафетата на олимпийския огън в Бордо, каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Той даде малко подробности, но похвали полицията за гарантирането на сигурността по време на щафетата в четвъртък.
Прокурорите казаха, че заподозреният е написал обезпокоително съобщение, което "би могло да съответства на възхваляващо престъпление". Той също така спомена предишно масово убийство в САЩ, добавиха те.
Олимпийският огън пристигна в Марсилия по-рано този месец, преди Игрите в Париж, които започват на 26 юли.
Организаторите на Париж 2024 г. говориха за безпрецедентна операция по сигурността, като церемонията по откриването включва повече от 10 000 спортисти, превозвани с ферибот по река Сена.
Олимпийският огън трябваше да пристигне в Бордо късно следобед в четвъртък, след ден на събития, отбелязващи преминаването му през околностите.
Прокурорът от Бордо Фредерик Портери каза, че е започнало разследване в отговор на онлайн съобщение, което се отнася до убийството на шестима души в края на юношеството и началото на 20-те години точно преди 10 години в Исла Виста, Калифорния.
CNews каза, че публикация в профила на заподозрения се отнася до убиеца от Исла Виста Елиът Роджър, който изпитва дълбока омраза към жените. Неговите атаки вдъхновиха хора онлайн.
Прокурорът каза, че след това полицията е идентифицирала заподозрения - на име Алекс Джи - който е бил арестуван във вторник. Тя каза, че той няма криминално досие, но по време на обиска в дома му е иззет револвер с гумени сачми заедно с няколко мобилни телефона и компютър.
Заподозреният призна в ареста, че „е обмислял действие без конкретно място“ и не споменава щафетата на олимпийския огън.
Той също беше описан като "психологически много крехък".
Олимпийският огън е в началото на 12 000 км одисея около континентална Франция и нейните отвъдморски територии. Експерти по борба с дронове се присъединиха към полицията, за да следят отблизо пътуването му.
Пламъкът трябваше да стигне до тихоокеанската територия на Нова Каледония, но бунтовете през последните 10 дни накараха организаторите да отменят този етап от маршрута.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети