Хиляди се стичат в Техеран за погребалната церемония на президента Ибрахим Раиси

DenNews.bg
22.05.2024
размер на текста:

Големи тълпи започнаха да се събират в иранската столица Техеран за основната погребална церемония на покойния президент на страната Ибрахим Раиси.

Раиси загина заедно с външния министър Хосейн Амир-Абдолахян и шестима други при катастрофа с хеликоптер в неделя близо до границата с Азербайджан.

Церемонията ще започне върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, който ще води молитви в столицата, преди ковчезите, покрити с иранското знаме, да бъдат отнесени на главния градски площад Азади.

Властите предупредиха срещу демонстрации срещу погребалната процесия и обиди, публикувани онлайн.

В цялата столица бяха издигнати големи транспаранти, приветстващи г-н Raisi като "мъченик на службата", докато други се сбогуваха със слугата на хората в неравностойно положение.

Някои жители на Техеран получиха текстови съобщения, призоваващи ги да присъстват на церемониите в сряда, съобщи агенция AFP.

Кадри, разпространени от държавната телевизия, показват улици, пълни с опечалени, много от които носят снимки на г-н Раиси или иранското знаме.

Очаква се шепа чуждестранни високопоставени лица да присъстват на процедурата.

Погребалните ритуали за мъжете започнаха във вторник в град Тебриз и шиитския духовен център Кум, където хиляди облечени в черно опечалени присъстваха на церемониите.

След шествието в столицата днес останките на Раиси ще бъдат преместени в провинция Южен Хорасан, преди да бъдат прехвърлени в родния му град Машхад на североизток.

Той ще бъде погребан в четвъртък вечерта в града след погребални ритуали в светилището Имам Реза.

В страната е обявен петдневен национален траур.

Г-н Раиси беше силно разногласна фигура в Иран. През 80-те години на миналия век той наблюдава екзекуциите на десетки опозиционни активисти, докато работи като прокурор.

И той отприщи брутална репресия срещу демонстранти, ядосани от убийството на Махса Амини. 22-годишната почина три дни след като беше задържана от полицията за морал в столицата за предполагаемо нарушаване на строгите правила на Иран, изискващи жените да покриват косите си с хиджаб или забрадка.

Но неговият ултраконсервативен възглед спечели благосклонността на привържениците на режима и г-н Раиси беше смятан за възможен наследник на аятолах Хаменей.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети