17-годишен от Бургас почина от инфаркт, пушил "друсан чай"

DenNews.bg
21.05.2024
размер на текста:

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Пред полицията близките заявили, че младежът често е пушил от т. нар. „друсан чай“. Наркотикът е билка, смесена със синтетични вещества и оказва се този вид дрога е все по разпространена сред младежите, информира БНТ.

На фона на това полицията в Бургас стартира акция срещу производителите и разпространителите на т.нар. "друсан чай". При акцията в бургаския кв. „Победа“ полицията попада на мобилна лаборатория за „друсан чай“ в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

Друсаният чай играе ролята на заместител на марихуаната, но е много по-опасен от нея, особено за млад организъм, който е по-чувствителен. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Сред учениците дрогата е сред най-популярните, защото е и по-евтина.

"Те са различни разфасовки, има и по 5 лв. дори. Наркотичните вещества са доста лесни за производство, дори и вкъщи на един котлон може да се приготвят. Това са бързи и лесни пари", допълва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети