Депутати се блъскаха и биха в тайванския парламент

DenNews.bg
21.05.2024
размер на текста:

 Депутатите в Тайван се блъскаха, разгръщаха банери и викаха един срещу друг днес в спор относно усилията за разширяване на парламентарния надзор, налагани от опозицията, въпреки гнева на управляващата партия, която твърди, че не е имало консултация.
Спорът идва, когато Лай Чинг-те встъпи в длъжност в понеделник като нов президент, изправен не само пред гневен Китай, който го смята за „сепаратист“, но и срещу разбит парламент, след като неговата 

Няколкостотин души се събраха пред парламента, за да протестират срещу реформите и обвиниха опозицията, че работи съвместно с Китай и се опитва да убие демокрацията.
Двете основни опозиционни партии, Гоминдан (KMT) и Тайванската народна партия (TPP), които заедно имат достатъчно места за мнозинство, си подадоха ръка, за да подкрепят реформи, които дават на парламента по-голям контрол върху правителството.

Това включва противоречиво предложение законодателите да наказват длъжностни лица, за които се смята, че проявяват неуважение към парламента, като правят неверни изявления или „задържане на информация“, което според ДПП липсва ясно определение.
Въпреки че не се повториха сцените от петък на законодатели, които се удрят и борят помежду си в залата, депутати от DPP, носещи ленти на главата с надпис „Демокрацията умря“, поискаха повече дискусии по предложенията и изляха гнева си срещу KMT.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети