Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху

DenNews.bg
20.05.2024
размер на текста:

Международният наказателен съд иска заповеди за арест на лидера на Хамас Яхя Синвар и израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с нападенията срещу Израел от 7 октомври и последвалата война в Газа, каза главният прокурор на съда Карим Хан пред CNN в ексклузивно интервю в понеделник.

Хан каза, че МНС също търси заповеди за министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Ханийе, Хамас ' политически лидер.

Заповедите срещу израелските политици отбелязват първия път, когато МНС се насочва към висшия лидер на близък съюзник на Съединените щати. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради войната на Москва срещу Украйна.

Панел от съдии на МНС сега ще разгледа молбата на Хан за заповедите за арест.

Хан каза, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане“.

„Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел“, каза Хан пред Аманпур, добавяйки, че „хората са страдали изключително много“.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни в конфликт“, каза Хан пред Аманпур.

Той каза, че ако Израел не е съгласен с МНС, „те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат оспорване пред съдиите в съда и това е, което ги съветвам да направят“.

Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети