Китай винаги ще бъде добър партньор на Русия

DenNews.bg
16.05.2024
размер на текста:

Китайският президент Си Дзинпин обеща да работи с колегата си Владимир Путин за "подмладяване" на техните страни при започването на еднодневните разговори в Пекин, като каза, че Китай "винаги ще бъде добър партньор" на Русия , цитиран от китайските държавни медии.
Путин пристигна днес за двудневно държавно посещение, което ще включва  разговори за Украйна, Азия, енергетиката и търговията със Си, неговият най-мощен политически поддръжник и друг геополитически съперник на Съединените щати.

„Отношенията между Китай и Русия днес са трудно спечелени и двете страни трябва да ги ценят и поддържат“, каза Си на Путин, докато се срещнаха в Народната зала в Пекин.

„Китай желае съвместно да постигне развитието и подмладяването на нашите съответни страни и да работи заедно за защита на честността и справедливостта в света.“
Китай и Русия обявиха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Избирайки Китай за първото си задгранично пътуване, откакто положи клетва този месец за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание към света за своите приоритети и силата на личните си връзки със си Дзинпин.
Путин каза на Си, че тяхното сътрудничество е стабилизиращ фактор.
„От решаващо значение е отношенията между Русия и Китай да не са опортюнистични и да не са насочени срещу никого“, каза Путин, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

По-късно описвайки първоначалната им среща като "топла и другарска", Путин очерта секторите, в които двамата укрепват връзките- от ядреното и енергийното сътрудничество до доставките на храни и производството на китайски автомобили в Русия.
Лидерите официално подписаха изявление за задълбочаване на техните стратегически отношения, като Си каза, че и двете страни са съгласни, че политическото уреждане на кризата в Украйна е „правилната посока“.
Путин каза, че е благодарен на Китай за опита да разреши кризата, добавяйки, че ще информира Си за ситуацията в Украйна, където руските сили напредват на няколко фронта.
В интервю за китайската информационна агенция Синхуа преди заминаването си Путин похвали Си за помощта за изграждането на това партньорство, основано на национални интереси и дълбоко взаимно доверие.
"Безпрецедентно високото ниво на стратегическо партньорство между нашите страни определи избора ми на Китай като първата държава, която ще посетя след встъпването си в длъжност като президент", каза Путин.


Неформалните разговори между лидерите и висшите служители на двете страни, които ще се проведат на чай и вечеря по-късно в четвъртък, се очаква да бъдат ключови за двудневното пътуване.
Съветникът по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков каза, че разговорите ще обхванат Украйна, Азия, енергетика и търговия.
Новоназначеният министър на отбраната на Путин Андрей Белоусов, както и външният министър Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и Ушаков също ще присъстват, заедно с най-влиятелните изпълнителни директори на Русия.

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще участват в гала честване по повод 75 години от признаването от Съветския съюз на Китайската народна република, която Мао Цзедун обяви през 1949 г.
Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха за националната държава, докато президентът на САЩ Джо Байдън казва, че този век ще бъде определен от екзистенциално състезание между демокрациите и автокрациите.
Путин и Си споделят широк светоглед, който определя Запада като декадентски и западащ, точно както Китай оспорва превъзходството на САЩ във всичко - от квантовите изчисления и синтетичната биология до шпионажа и твърдата военна мощ.
След срещата си Путин каза, че работят за многополюсен свят, без затворени съюзи в Азия.
Путин ще посети и североизточния град Харбин, който има исторически връзки с Русия. Търговски център, посветен на произведени в Русия стоки от около 80 руски производители, беше открит днес, съобщи China Daily.
Китай засили търговските и военни връзки с Русия през последните години, след като Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни, особено на Москва, за нейното нахлуване в Украйна.
Западните правителства казват, че Китай е изиграл решаваща роля в подпомагането на Русия да устои на санкциите и е доставил ключови технологии.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети