Словашкият премиер Роберт Фицо вече не е с опасност за живота

DenNews.bg
16.05.2024
размер на текста:


Словашкият премиер Роберт Фицо вече не е в опасност за живота, след като беше прострелян няколко пъти, обяви вицепремиерът Томас Тараба.

Томас Тараба каза пред BBC, че операцията на  Фико е преминала „добре“ и „предполага, че в крайна сметка той ще оцелее“.

По-рано министърът на отбраната каза, че Фицо се „бори за живота си“, след като беше тежко ранен при нападение в малкия град Хандлова.

На мястото на стрелбата е задържан заподозрян.


Министърът на вътрешните работи Матус Сутай Естока го определи като политически мотивиран опит за убийство.

След стрелбата Фико беше откаран по спешност в болница и прекара няколко часа в операция, „борейки се за живота си“, според министъра на отбраната Робърт Калинак, който говори на пресконференция извън болницата, където Фико беше приет по спешност в сряда.

Оттогава няма официална информация за състоянието на министър-председателя, но неговият заместник каза пред програмата Newshour на BBC, че г-н Фицо „не е в животозастрашаваща ситуация в този момент“.

„Доколкото знам, операцията е минала добре и предполагам, че в крайна сметка той ще оцелее“, каза Тараба.

 Тараба добави, че премиерът е бил прострелян "от много близо" и че "единият куршум е минал през стомаха, а вторият е ударил ставата".


Премиерът на Словакия беше транспортиран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица и претърпя няколкочасова операция
Полицията все още не е идентифицирала предполагаемия заподозрян. Според непотвърдени съобщения в местните медии той е 71-годишен писател и политически активист.

Видео, широко разпространено в словашките медии, претендира, че включва заподозрения.

В кадрите мъжът казва, че не е съгласен с политиката на правителството и отношението му към държавните медии.

Стрелбата стана в деня, в който парламентът започна да обсъжда предложението на правителството за премахване на словашкия обществен телевизионен оператор RTVS.


Хиляди словаци протестираха срещу предложената реформа на обществения оператор през последните седмици. Планираната демонстрация, ръководена от опозицията, обаче беше отменена в сряда, тъй като се появи новината за стрелбата.

В интервюто си за Би Би Си вицепремиерът Тараба обвини за стрелбата „фалшиви твърдения“ на опозиционните партии в Словакия.

„Нашият премиер няколко пъти спомена в миналото, че се страхува това да се случи“, каза Тараба в друго интервю за програмата World Tonight на BBC.

Според него Фицо е предупредил, че начинът, по който „правителството беше атакувано от фалшиви твърдения, може да прегрее реакцията на хората и да доведе до нещо подобно“.


Парламентът заседава по време на нападението и словашките медии съобщават, че партиен колега на Фицо е крещял на опозиционните депутати, обвинявайки ги, че са подклаждали нападението.

А вътрешният министър Есток обвини медиите, че са допринесли за атмосферата, довела до стрелбата по 59-годишния мъж, като каза на пресконференция: „Много от вас бяха тези, които сееха тази омраза“.

Г-н Есток добави, че смята, че „това[опит за убийство е политически мотивирано“.

В отговор на новината за нападението президентът на Словакия в оставка Зузана Чапутова каза:  "Толкова сериозно се е случило, че дори не можем да го осъзнаем още".

„Реториката на омраза, на която сме свидетели в обществото, води до действия на омраза“, добави тя.

Фицо се върна на власт в Словакия след изборите миналия септември като ръководител на популистко-националистическа коалиция. Първите му няколко месеца като министър-председател се оказаха много спорни политически. През януари той спря военната помощ за Украйна и миналия месец прокара планове за премахване на RTVS.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети