Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

DenNews.bg
15.05.2024
размер на текста:

 Министър-председателят Роберт Фицо бе прострелян и откаран в болница след заседание на кабинета извън столицата Братислава.

Той беше прострелян и ранен, докато напускаше заседание на правителството в централния град Хандлова
Властите съобщиха, че той е с опасност за живота и е на лечение в болница
Докато Фицо поздравяваше тълпи пред културно читалище, където се проведе заседание на правителството, се чуха няколко изстрела, преди охраната му да го качи в близката кола
Местните доклади казват, че Фико е бил прострелян в корема, ръката и крака. Снимки показват как полицията задържа заподозрян
Той е бил транспортиран с хеликоптер до близката болница, преди да бъде транспортиран по-късно до друга болница в Банска Бистрица, източно от Хандлова, се казва в докладите

Атентатът срещу Робърт Фицо идва в момент, когато Словакия преживява още един период на политически сътресения – сътресения, които самият той до голяма степен е създал.

Стрелбата дойде в деня, в който парламентът започна да обсъжда сериозно предложението на неговото правителство за премахване на обществения телевизионен оператор на Словакия и замяната му с институция, за която противниците се страхуват, че ще бъдат много по-пасивни към него и съюзниците му в популистко-националистическата коалиция.

Предложението доведе до масови демонстрации - някои организирани от либералната прозападна опозиция - от онези, които се страхуват за свободата на медиите в Словакия.

Реформите на Фицо в наказателното правосъдие, включително премахването на Специалната прокуратура – която беше създадена, за да разследва сериозна корупция и организирана престъпност, някои от които включват членове на неговата партия – също изкараха огромен брой хора на улицата.

Но въпреки че тези протести бяха шумни и бурни, те бяха напълно мирни. Политическата температура може да се е повишила в Словакия, откакто той сформира четвъртата си администрация, но тази стрелба тласка страната в напълно неизследвана територия.

Един коалиционен съюзник – вицепремиерът Андрей Данко, лидер на ултранационалистическата Словашка национална партия – вече обвини опозицията за атаката. Той казва, че страната върви към "политическа война".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети