Израелската обсада над Газа е война срещу самото човечество

DenNews.bg
09.04.2024
размер на текста:

Главният готвач Хосе Андрес описа израелската обсада на Газа като „война срещу самото човечество“ дни след израелската атака, която уби седем работници от World Central Kitchen, организацията за помощ на Андрес, която осигурява храна на цивилни, страдащи от глад поради конфликти.

„Това не изглежд да е война срещу тероризма. Това вече не изглежда да e война за защита на Израел. В този момент изглежда, че това е война срещу самото човечество“, каза Андрес по време на интервю за „Тази седмица“ на ABC, излъчено в неделя.


Атаката миналия понеделник предизвика широк международен гняв, включително от президента Джо Байдън, който каза, че е „възмутен и с разбито сърце“ от убийствата, и по-късно предупреди израелския премиер Бенямин Нетаняху, че политиката на САЩ спрямо основния им съюзник в Близкия изток зависи от бърз отговор от израелските сили в региона за облекчаване на хуманитарната криза. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отказа да каже какви конкретни промени биха могли да приложат САЩ по време на интервю в неделя.


„Не искам да изпреварвам президента“, каза Кърби след появата на Андрес по ABC. „Трябва да видим каква ще бъде промяна във времето.“

Вътрешно разследване на израелската армия, публикувано в петък, разкри значителни грешки и нарушения на протокола, довели до множество удари по хуманитарния конвой. Според израелската армия „онези, които са одобрили удара, са били убедени, че те са били насочени към въоръжени агенти на Хамас, а не служители на WCK“.

Но Андрес постави под въпрос резултатите от разследването и призова за по-задълбочени, независими разследвания на инцидента.

„Бих казал, че извършителят не може да разследва сам себе си“, каза Андрес по време на интервюто за ABC.


„Но бих казал, че имаме нужда от повече информация. Трябва да виждаме видеоклипове с по-добро качество. Трябва да кажем какви са били разговорите, радиоразговорите между различните офицери и войници, отговарящи за това, че тези коли са били мишена, защото са били непосредствена заплаха.

Андрес също оспори твърденията на Израел, че служителите не са могли да видят логото на WCK върху конвоя, защото е било нощ.

„Бих искал да видя високо качество на видеото, високо качество на изображенията. Много съм сигурен, че вероятно тези лога са били видими“, каза той пред Марта Радац от ABC. Беше „очевидно“, добави той по-късно, че конвоят на WCK е бил атакуван умишлено, като се има предвид, че групата е координирала движенията си с израелските сили и че отделни последващи атаки  са били одобрени, докато работниците са се опитвали да се преместят от едно превозно средство в друго отидете на безопасно място.

САЩ все още претеглят резултатите от израелското разследване, каза Кърби, но „не сме стигнали до никакви заключения по един или друг начин“.

Андрес, чиято хуманитарна организация също оперира в Украйна, оприличи атаките на Нетаняху срещу Газа с войната на руския президент Владимир Путин в Украйна.

„Това е непростимо. Ще трябва да живея с това до края на живота си. Всички ние ще трябва да живеем с това до края на живота си“, каза Андрес. 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети