Защо е важно да погасите в срок вашия кредит до заплата?

DenNews.bg
05.04.2024
размер на текста:

На всеки може да се случи да изтегли бърз кредит, за да покрие някакъв непредвиден разход. Но веднъж взети тези пари трябва да бъдат върнати в срок. Понякога това се оказва непосилна задача.

Много от фирмите за кредит до заплата като Vivus.bg предлагат достатъчно гъвкави условия, за да улеснят клиентите си при погасяване на сумата - по-дълги срокове, възможност за избиране на падежна дата, удължаване на срока с до 30 дни и т.н. На интернет страницата на гореспоменатия кредитор с помощта на калкулатор може да изчислите размера на лихвения процент и срока на връщане според зададените от вас параметри. Това ви предоставя възможност сами да изберете след колко време да изплатите кредита и така да планирате по-добре разходите си през следващите седмици, без да задлъжнявате.

Въпреки това някои хора не си правят правилно сметката и стигат до момент, в който започват да бавят плащанията, без да осъзнават колко е важно кредитите да се погасяват навреме. В следващите редове ще си поговорим за това какво се случва, ако закъснеете с връщането на сумата и колко сериозни могат да бъдат последствията.

 

Ще се натрупат лихви

 

Една от най-важните причини да не отлагате връщането на вашия кредит до заплата е това, че с времето се натрупват лихви и сумата набъбва. Колкото повече време изчаквате след падежната дата, толкова по-голяма ще стане сумата. И така вместо да облекчите финансовото си състояние, рискувате да изпаднете в криза.
В такъв момент много хора са склонни да изтеглят още един кредит, за да погасят предишния, след което ситуацията се повтаря. Това води до един омагьосан кръг. Основната цел на бързите кредити е да служат като временен спомагателен механизъм, а не да ви завличат надолу.
Затова е важно преди да кандидатствате за заем където и да е, да помислите добре каква сума ви е необходима и дали имате възможност да я върнете в уречения срок.

 

Няма да получите по-добри условия за следващи кредити

 

Кредиторите ценят високо лоялните клиенти, затова им предлагат редица промоционални оферти и специални продукти. Това се изразява в по-добри условия за следващи кредити, отстъпки и по-ниски лихви.
Ако обаче вие не сте от редовните платци, можете да забравите за тези привилегии. Те са насочени към лица, които са изплатили поне един кредит, независимо дали договорът е бил подписан в офис или онлайн. Ако искате и вие да сте един от тях, трябва да подхождате отговорно към всеки кредит, който теглите, малък или голям.

 

Няма да отговаряте на условията за кредит

 

Ако не сте си изплатили навреме вноските по предишни задължения, това ви поставя в категорията ненадежден платец, което ще затрудни опитите ви за вземане на кредит в бъдеще. И така не само няма да получавате преференциални условия от компаниите, но може изобщо да не бъдете одобрени по документи.
Всеки един просрочен заем може да се отрази негативно на кредитната ви история в Централния кредитен регистър (ЦКР). Информацията от ЦКР е видима не само за фирмата, отпуснала средствата, но и за всички други финансови институции.
Представете си, че един ден имате нужда от потребителски кредит. Трудно ще намерите компания, която да одобри процедурата, ако кредитната ви оценка ясно показва, че на вас не може да ви се има доверие. Все пак съгласете се, че никой не би отпуснал пари на някого, ако знае, че той няма ги върне.

 

Как да не попадате в такава ситуация?

 

Има няколко простички правила, които трябва да следвате, за да не изпаднете в неспособност да обслужвате кредита си. Първо и най-важно е да прецените правилно сумата, от която се нуждаете. Не вземайте повече пари назаем, отколкото ви трябват наистина. Така вноската ви ще е неоправдано по-голяма, а това може да се окаже предизвикателство за семейния бюджет.

Второ, ако условията го позволяват, винаги избирайте по-дълъг погасителен период. Това ще направи вноските по-малки, за да може да ви останат средства за другите разходи през месеца.

Ако няма вариант за няколко вноски, тогава се придържайте към първото правило и вземете по-малка сума, която да е по силите ви.

И последно, направете си сметка дали ще можете да се справите с един кредит до заплата, независимо за каква сума говорим. Ако се наложи, посъветвайте се с финансов консултант или се свържете с кредитора, за да зададете своите въпроси. Те ще ви помогнат да се ориентирате до каква сума е препоръчително да теглите заем във вашето финансово състояние.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети