Шпигел: Хамас е имал тайник за оръжие в България

DenNews.bg
03.04.2024
размер на текста:

 По време на разследване срещу четирима заподозрени членове на Хамас следователите направиха експлозивно откритие. Според информация на "Шпигел", Федералната служба на криминалната полиция (BKA) е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия в мобилния телефон на един от мъжете, арестувани в средата на декември.

Цифровите следи в снимките отведоха разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво. Българската полиция вече е успяла да конфискува оръжията. Твърди се, че някои от тях са били ръждясали.

Малко преди Коледа полицията арестува трима мъже в Берлин и един мъж в Ротердам, Холандия. Федералният генерален прокурор ги подозира, че са членове на Хамас.

Твърди се, че мъжете са получили заповед от военното крило на терористичната организация в Ливан да намерят подземен склад в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални атаки срещу еврейски институции.


Първоначално следователите подозираха, че оръжията са скрити в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче не е ясно дали действително има или е имало депо в Полша. При арестите през декември от самите заподозрени не са намерени огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация действително има тайници с оръжие в Европа.

Германските органи за сигурност разбраха за предполагаемите терористични планове чрез сигнал от израелските тайни служби. През януари властите там сами публикуваха подробности за предполагаемата мрежа на Хамас, за която се твърди, че е подготвяла атаки срещу евреи в Европа. Твърди се, че мозъкът е бил Халил Ал Хараз, който е бил заместник-командир на военното крило на Хамас в Ливан до смъртта си. Той загина преди няколко месеца при нападение с дрон на израелските отбранителни сили.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети