Арести в Колумбийския университет в Ню Йорк заради протести срещу евреите

DenNews.bg
22.04.2024
размер на текста:

За пети ден пропалестински студенти окупират централна морава в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк.
Белият дом осъди "явно антисемитски" изявления по време на продължаващите студентски протести срещу войната в Газа.

Тъй като протестите в Колумбийския университет навлязоха в пети ден, заместник прессекретарят Андрю Бейтс каза, че студентите имат право на мирен протест.

Но той осъди "призивите за насилие и физическо сплашване, насочени към еврейски студенти".

Повече от 100 студенти бяха арестувани в университета в Ню Йорк тази седмица.

До арестите се стигна, след като полицията разчисти протестния лагер в елитното заведение.

Колежански кампуси в САЩ са разтърсени от демонстрации от месеци.

Изявлението на Белия дом в неделя дойде, след като видеоклипове, публикувани онлайн, изглежда показват някои протестиращи, изразяващи подкрепа за атаките на 7 октомври.

„Въпреки че всеки американец има право на мирен протест, призивите за насилие и физическо сплашване, насочени към еврейски студенти и еврейската общност, са явно антисемитски, безсъвестни и опасни“, се казва в изявлението.

„И повтарянето на реториката на терористичните организации, особено след най-лошото клане, извършено срещу еврейския народ след Холокоста, е презряно.“

Отделно, президентът Джо Байдън също осъди „явния антисемитизъм“ в колежите, без да споменава директно нито един университет.


„Дори през последните дни станахме свидетели на тормоз и призиви за насилие срещу евреи. Този крещящ антисемитизъм е осъдителен и опасен – и няма абсолютно никакво място в университетските кампуси или където и да е в нашата страна“, каза той в изявление, отбелязващо Еврейски празник Пасха.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс каза, че е "ужасен и отвратен от антисемитизма, който се разпространява в и около кампуса на Колумбийския университет". Кметът каза, че полицията в Ню Йорк ще арестува всеки, за когото бъде установено, че нарушава закона.

Конфликтът между Израел и Газа разпалва напрежението в университетските кампуси на САЩ

В неделя CNN съобщи, че равин, свързан с университета, е изпратил съобщение до 300 еврейски студенти, като ги съветва да се пазят от кампуса в светлината на безредиците.

„Дълбоко ме боли да кажа, че силно бих ви препоръчал да се върнете у дома възможно най-скоро и да останете у дома, докато реалността в и около кампуса се подобри драматично“, се казва в съобщението, според CNN.

Columbia Barnard Hillel - организация на еврейския кампус, свързана с Columbia и неговия сестрин колеж, Barnard - каза, че не смята, че еврейските студенти трябва да напускат университета.

Но той призова университетските и градските власти да направят повече, за да защитят студентите.

Разчистването на протестния лагер в четвъртък беше описано като "изключителна стъпка" от президента на Колумбийския университет д-р Немат Шафик, който каза, че е необходимо да се осигури безопасна среда.

Сред участниците в протеста беше и дъщерята на политика от Минесота Илхан Омар, която е отстранена от колежа.

Д-р Шафик по-рано се изправи пред членове на Конгреса, за да защити усилията на Колумбийския университет да се справи с антисемитизма.


Демонстрациите срещу войната в Газа продължават да се провеждат в САЩ и на събития, на които присъства президентът на САЩ Джо Байдън.

Пропалестинските протестиращи наскоро блокираха главни пътища в страната, ограничавайки достъпа до летища, включително чикагските O'Hare International и Seattle-Tacoma International, както и моста Golden Gate в Сан Франциско и Бруклинския мост в Ню Йорк.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети