Управляващите в Хърватия спечелиха изборите, но няма да имат мнозинство

DenNews.bg
18.04.2024
размер на текста:

Управляващата партия ХДС в Хърватия спечели парламентарните избори в сряда, но с по-малко места от преди и без мнозинство, според предварителните резултати.
ХДС спечели 60 места в 151-местния парламент, според предварителните резултати от преброените 94,4% от избирателните секции.
Коалиция, водена от опозиционната Социалдемократическа партия, трябваше да заеме второ място с 42 места, докато дясното Движение за родина трябваше да заеме трето място с 14.

Гласуването беше разглеждано като тест за популярността на премиера Андрей Пленкович и неговата партия ХДС, която доминира политиката след независимостта на Хърватия от разпадащата се федерална Югославия през 1991 г.

Резултатът може също да диктува важна политика, включително как хърватското правителство гледа на конфликта в Украйна и отношенията с Европейския съюз. Пленкович подкрепя Украйна; опозицията не го прави.

Слабата победа вероятно ще постави началото на период на политическа нестабилност в страната-членка на ЕС, тъй като основните партии се стремят да създадат съюзи с други фракции с различни политически възгледи.

"ХДС спечели парламентарни избори за трети пореден път. От утре ще преминем към осигуряване на парламентарното мнозинство, за да можем да съставим правителството", каза Пленкович след полунощ

 

ХДС (Хърватски демократичен съюз) се надяваше да се възползва от дългосрочната подкрепа, която има за наблюдение на присъединяването на Хърватия към ЕС, въвеждането на еврото и бума на туристите, посещаващи адриатическото крайбрежие.
Но мнозина са се уморили от партията и нейните многобройни скандали с подкупи, включително назначаването на Пленкович за държавен прокурор, известен с връзки с хора, замесени в корупционни сделки, може да наранят нейното мнозинство. Пленкович отрича да е извършил нарушение.

Опозиционната СДП се надяваше на по-добър резултат, каза нейният лидер Педя Гърбин.

"Не е свършило. Предстоят ни дни, седмици и може би месеци на разговори и те ще доведат до промяната, която ще направи Хърватия по-добро място. Ще започнем разговори от утре", каза той.
Държавната избирателна комисия съобщи, че избирателната активност в сряда е била 61,83%.
„Независимо от окончателното разпределение на местата, вероятно парламентът ще бъде по-фрагментиран и коалиционните преговори ще се проточат по-дълго“, каза Марио Бикарски, анализатор за Източна и
„Правителство на малцинството, ръководено от ХДС или СДП, би било още по-нестабилно и е малко вероятно да издържи пълния си мандат.“
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети