ЕС ще затегне санкциите срещу Иран след атаката срещу Израел

DenNews.bg
18.04.2024
размер на текста:

ЕС се съгласи да разшири санкциите срещу иранските производители на дронове и ракети след безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел.

„Много е важно да направим всичко, за да изолираме Иран“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Блокът вече има множество санкции срещу Иран, включително за продажба на дронове на Русия за използване във войната срещу Украйна.

САЩ намекнаха, че ще наложат свои нови наказания през следващите дни.

Новите санкции на ЕС бяха договорени по време на среща на върха в Брюксел, която отбеляза първата среща между 27-те лидери на блока след прякото нападение на Иран срещу Израел в събота, включващо повече от 300 ракети и дронове, изстреляни от Иран, Ирак, Сирия и Йемен, които бяха предимно свалени от Израел и неговите съюзници.

Техеран твърди, че това е отмъщение за предполагаем израелски въздушен удар по консулството му в Сирия на 1 април, при който бяха убити 13 души.

Израел, който изглежда е отговорил само с дипломатическа офанзива досега, не изключва отговор.


Но световните лидери продължават да призовават за сдържаност в опит да предотвратят по-широк конфликт в Близкия изток.

„За нас е важно сега този момент да бъде използван и за по-нататъшна деескалация и че Израел също използва този успех, за да укрепи позицията си в целия регион, а не да отговори със собствена масирана атака“, каза германският канцлер Олаф Шолц. каза след срещата в сряда.

Израел призова своите съюзници да санкционират ракетната програма на Техеран и Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC) - основна военна и политическа сила в Иран - да бъде определен за терористична организация, нещо, което САЩ направиха, но ЕС и Обединеното кралство не .

ЕС вече има широк набор от мерки, насочени към Иран заради нарушенията на човешките права, дейностите по разпространение на ядрени оръжия и военната подкрепа за Русия.

Говорейки за възможността за допълнителни санкции във вторник, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че „всички варианти за прекъсване на финансирането на тероризма на Иран продължават да бъдат на масата“.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети