Адски горещини в Африка взеха стотици жертви

DenNews.bg
18.04.2024
размер на текста:

Редица страни в района на Сахел и в цяла Западна Африка бяха засегнати от силна гореща вълна, която удари в края на март и продължи до началото на април. Температурите скочиха над 48C в Мали миналия месец, като една болница свързва стотици смъртни случаи с екстремните горещини.

Жегата е най-силна в южните райони на Мали и Буркина Фасо. Температурите скочиха над 48C в Мали миналия месец, като една болница свързва стотици смъртни случаи с екстремните горещини.

В Бамако, столицата на Мали, болницата Габриел Тюре съобщи, че е регистрирала 102 смъртни случая през първите дни на април.

Около половината от загиналите хора са били на възраст над 60 години и болницата каза, че топлината е изиграла роля в много от тези жертви.

Изследователите смятат, че глобалното изменение на климата е изиграло ключова роля в тази петдневна гореща вълна.


Нов анализ от учени, участващи в World Weather Attribution Group, предполага, че високите дневни и нощни температури не биха били възможни без дългосрочното използване на въглища, нефт и газ в света, както и други дейности като обезлесяването.

Според проучването изменението на климата означава, че температурите са били с до 1,5C по-високи от нормалното в Мали и Буркина Фасо и са направили нощта още по-гореща с 2C над средната. Като цяло за района петдневната температура се е повишила с 1,4 градуса.

„За някои гореща гореща вълна с 1,4 или 1,5 °C поради изменението на климата може да не звучи като голямо увеличение“, каза Кисвенсида Гуигма, учен по климата в климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец в Буркина Фасо.

Сенегал има дълъг опит с горещи вълни и наблюдава намаляване на валежите в резултат на изменението на климата
„Но тази допълнителна топлина би била разликата между живота и смъртта за много хора.“


Въпреки че интензивните горещи вълни все още са относително редки в този регион, изследователите очакват те да станат по-чести със затоплянето на климата.

Със средните глобални температури сега с около 1,2C по-високи от прединдустриалните нива, учените казват, че събития като това в Мали ще се случват веднъж на 200 години. Но ако глобалните температури преминат 2C, мощни горещи вълни ще се случват на всеки 20 години.

Ниските валежи доведоха до провал на реколтата в няколко страни, което доведе до около 20 милиона души, изправени пред глад. Недостигът на вода в Замбия и Зимбабве доведе до огнища на холера с обявени бедствени състояния в двете страни, както и в съседна Малави.

Изследователите са разгледали данните за температурата и валежите, за да определят причините за сушата.

Те установиха, че изменението на климата не оказва значително влияние върху ниските валежи през периода декември-февруари в целия регион.

Вместо това те смятат, че вината е метеорологичният феномен Ел Ниньо.

Това издигане на топла вода в Тихия океан е свързано с въздействието върху времето на много места.

Настоящият Ел Ниньо достигна своя връх през декември и изследователите казват, че е направил валежите в Южна Африка много оскъдни.

Докато в един по-топъл свят такива суши биха се случвали веднъж на всеки десет години, учените установиха, че е два пъти по-вероятно да се появят суши в година на Ел Ниньо.


Getty Images суша в Южна Африка Getty Images
Много страни в Южна Африка претърпяха продължителен сух период в началото на тази година
„През изминалата година проучванията на приписването показаха, че много екстремни метеорологични явления са били предизвикани от комбинация както от изменението на климата, така и от Ел Ниньо, каза Джойс Кимутай, изследовател в Imperial College London.

„Сушата в Южна Африка изглежда е по-рядък пример за събитие, подхранвано предимно от Ел Ниньо.“

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети