Русия заплаши Финландия

DenNews.bg
12.04.2024
размер на текста:


Финландия ще се изправи напълно срещу военно-политическите контрамерки на Русия, ако тя представлява ядрена заплаха за нея.

Това каза в интервю за ТАСС директорът на департамента за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство Владимир Ермаков.


Така дипломатът коментира изявленията на финландските власти, че могат да разрешат транзита на ядрени оръжия на НАТО през страната.

"Подобни намерения могат да бъдат оценени по библейската формула - "те не знаят какво правят", каза той. Ако това е изборът на финландските власти, тогава те трябва да бъдат подготвени за последствията от този избор. Независимо дали финландските власти знаят какво правят, те ще трябва напълно да се изправят пред руските военно-технически контрамерки."

"Горното библейско твърдение традиционно е синоним на милост и прошка. Но в отношенията със страните от НАТО този подход очевидно вече не работи: нашата сдържаност и дълготърпение там по правило се приемаха за слабост и се опитваха да бъдат експлоатирани. ", добави Ермаков.

Според него доскоро Москва не е имала сериозни въпроси към Хелзинки в сферата на сигурността. "За всеки разумен наблюдател е очевидно, че преди влизането на Финландия в НАТО - колкото и бурно, също толкова необмислено - тази страна абсолютно не беше заплашена от нищо от руска посока", подчерта директорът на департамента на руското външно министерство.

Сега обаче финландското ръководство внезапно реши да се откаже от "това, което гарантираше спокойствието и стабилността на страната им, а именно военния неутралитет", и се оказа въвлечено в общата антируска политика на НАТО.

;"Само влизането на Хелзинки в НАТО очевидно не беше достатъчно: сега те говорят и за възможността да се присъединят към практическата дейност на страните от блока за създаване на заплахи за Русия с помощта на ядрено оръжие, отбеляза дипломатът. Възниква въпросът: до какво наистина водят действията на Хелзинки за уж укрепване на собствената си сигурност".

По-рано министър-председателят на Финландия Петери Орпо заяви, че може да разреши транзита на ядрени оръжия, след като страната се присъедини към Северноатлантическия алианс. В момента вносът на ядрени оръжия във Финландия е забранен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети