Арестуваха кметица на френско градче, откриха в дома й кокаин, канабис и златни кюлчета

DenNews.bg
11.04.2024
размер на текста:

Кметицата на малко френско градче Авалон в Централна източна Франция беше задържанa, след като полицията съобщи, че в дома й са открити 70 кг) канабис.

Полицията съобщи, че е открила също около 1 кг кокаин, 7 000 евро в брой и златни кюлчета.

Джамила Хабсауи, кмет на Авалон, и двама от нейните братя бяха сред седемте души, арестувани по-рано тази седмица, съобщиха от прокуроратурата

Адвокатът на Хабсауи отрече тя да е знаела, че наркотиците се съхраняват в дома й.

Къщата на кмета, кметството и аптеката, в която работи Хабсауи, бяха претърсени, каза прокурорът Юг дьо Фили пред агенция АФП.

Фили каза, че нейният арест в неделя е резултат от няколко седмици разследвания на трафика на наркотици в града, който е дом на 6000 души и се намира в региона Бургон-Франш-Конте.

Г-жа Хабсауи беше избрана за кмет през март 2021 г., след като беше местен съветник от 2014 г.


Адвокатът на един от братята на  Хабсауи каза пред френския вестник Le Figaro, че наркотиците са били съхранявани в имота без знанието на кмета и без нейното съгласие.

В интервю за местния вестник L'Yonne Républicaine, адвокатът обясни съшо, че кметицата е била "зашеметен от откритието, направено в къщата й от жандармеристите".

 Хабсауи е обвинена и е задържана в очакване на съдебен процес заедно с още петима, според изявление, публикувано от прокурора в четвъртък.

През последните няколко месеца се проведоха акции в цялата страна като част от национална кампания за ограничаване на трафика на наркотици във френските градове.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че повече от 7000 души са били арестувани от началото на кампанията през октомври 2023 г., като властите са конфискували общо 3,6 тона наркотици.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети