Виетнам осъди на смърт милионерка за банкова измама за 44 милиарда долара

DenNews.bg
11.04.2024
размер на текста:

Снимка: EPA

Това беше най-зрелищният процес, провеждан някога във Виетнам, подобаващ на една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал.

Зад величествения жълт портик на съдебната палата от колониалната епоха в Хо Ши Мин, 67-годишната виетнамскиастроителнапредприемачка беше осъден на смърт за плячкосване на една от най-големите банки в страната за период от 11 години.

Това е рядка присъда - тя е една от малкото жени във Виетнам, осъдени на смърт за престъпление на бели якички.

Решението е отражение на шеметния мащаб на измамата. Труонг Ми Лан беше осъден за вземане на заеми от 44 милиарда долара  от търговската банка на Сайгон. Присъдата изисква тя да върне 27 милиарда долара, сума, която според прокурорите може никога да не бъде възстановена. Някои смятат, че смъртното наказание е начинът на съда да се опита да я насърчи да върне част от липсващите милиарди.

Обикновено потайните комунистически власти бяха необичайно откровени по този случай, навлизайки в най-малки подробности за медиите. Те казаха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, а 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали в мегапроцеса

Доказателствата бяха събрати в 104 кашона с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет обвиняеми бяха съдени с Труонг Ми Лан, която отрече обвиненията.

„Мисля, че никога не е имало показен процес като този в комунистическата епоха“, казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дълъг опит във Виетнам. „Със сигурност не е имало нищо в този мащаб.“

Процесът беше най-драматичната глава досега в кампанията за борба с корупцията „Пламтящи пещи“, ръководена от генералния секретар на комунистическата партия Нгуен Фу Тронг.

Консервативен идеолог, потопен в марксистката теория, Нгуен Фу Тронг вярва, че народният гняв срещу необузданата корупция представлява екзистенциална заплаха за монопола върху властта на комунистическата партия. Той започна кампанията сериозно през 2016 г., след като изпревари тогавашния пробизнес министър-председател, за да запази висшия пост в партията.

Кампанията доведе до това, че двама президенти и двама вицепремиери бяха принудени да подадат оставки, а стотици длъжностни лица бяха наказани или затворени. Сега една от най-богатите жени в страната се присъедини към техните редици.

Труонг Ми Лан идва от китайско-виетнамско семейство в град Хо Ши Мин, бивш Сайгон. Той отдавна е търговският двигател на виетнамската икономика, датиращ още от времето си като антикомунистическа столица на Южен Виетнам, с голяма етническа китайска общност.

Започва като продавачка на пазарни сергии, продавайки козметика с майка си, но започва да купува земя и имоти, след като Комунистическата партия постави началото на период на икономическа реформа, известен като Дои Мои, през 1986 г. До 90-те години тя притежава голямо портфолио от хотели и ресторанти.

Въпреки, че Виетнам е най-известен извън страната с бързо развиващия се производствен сектор като алтернативна верига за доставки на Китай, повечето богати виетнамци направиха парите си от развитие и спекулации с имоти.

Цялата земя е официално държавна собственост. Получаването на достъп до нея често зависи от лични отношения с държавни служители. Корупцията ескалира с растежа на икономиката и стана ендемична.


До 2011 г. Труонг Ми Лан беше известна бизнес фигура в град Хо Ши Мин и й беше позволено да уреди сливането на три по-малки банки с финансови затруднения в по-голямо образувание: Saigon Commercial Bank.

Виетнамският закон забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите на която и да е банка. Но прокурорите казват, че чрез стотици фиктивни компании и хора, действащи като нейни пълномощници, тя всъщност е притежавала повече от 90% от Saigon Commercial.

Те я обвиниха, че използва тази власт, за да назначи свои хора за мениджъри и след това да им нареди да одобрят стотици заеми за мрежата от фиктивни компании, които тя контролира.

Извадените суми са зашеметяващи. Нейните заеми съставляват 93% от всички кредити на банката.

Според прокурорите за период от три години от февруари 2019 г. тя е наредила на шофьора си да изтегли 108 трилиона виетнамски донга, повече от 4 милиарда долара в брой от банката и да ги съхранява в мазето си.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети