Бавария обещава забрана на канабиса на Октоберфест

DenNews.bg
10.04.2024
размер на текста:

Напоеният с бира Октоберфест в Мюнхен може да бъде обявен за зона без канабис, въпреки че наркотикът току-що беше легализиран.

Марихуаната беше частично декриминализирана в цяла Германия на 1 април, но правилата срещнаха съпротива, особено сред консерваторите.

Лидерът на Бавария казва, че провинцията му няма да се превърне в "рая за обикновените хора".

Милиони литри се консумират от милиони хора на годишното парти на Октоберфест, което се провежда от септември до октомври в Мюнхен.

Но подобно на събитията в цяла Германия, организаторите сега ще трябва да се ориентират в нови и сложни  закони за либерализация на канабиса.


Възрастните могат да отглеждат, носят и пушат ограничени количества от наркотика в ход, който според привържениците ще подобри контрола на качеството и ще ограничи черния пазар.

Но противниците смятат, че промените всъщност ще подхранват черния пазар, ще бъдат допълнителна тежест за полицията и ще навредят на здравето на младите хора.

Неспособни да предотвратят приемането на закона на федерално ниво, някои области може да са в състояние да сигнализират съпротивата си чрез прилагане на местно ниво.

И дали южната германска провинция Бавария - често известна с това, че върви по свой собствен път - ще се превърне в поле за изпитания?

Употребяващите канабис ще бъдат изправени пред "строги действия", обеща премиерът Маркус Сьодер.


Във вторник високопоставен член на екипа на  Сьодер каза, че се разглеждат предложения, за да се позволи създаването от общините на зони „свободни от канабис“.

Решение например за народни фестивали или за Октоберфест, каза баварският държавен министър по федералните въпроси Флориан Херман.

Пушенето на трева в известния обществен парк в Мюнхен, Английската градина, също може да бъде забранено - според Германската агенция за пресата.

В Германия възрастните вече имат право да отглеждат до три растения канабис на домакинство
Някои обаче ще се запитат дали този твърд разговор е по-скоро признак на политическа репутация, отколкото на твърд подход към закона.


Федералните разпоредби описват много места, където тревата може и не може да се консумира - вече ефективно създавайки зони, свободни от канабис.

Например, не трябва да пушите марихуана в рамките на 100 м от училище, детска площадка или обществен спортен център - или в пешеходни зони през деня.

Могат да се налагат глоби за нарушаване на закона, като Бавария обещава особено строги санкции - като 1000 евро за употреба на наркотика близо до дете.

Но не е ясно дали събития като Октоберфест вече всъщност биха били зони, забранени за употреба на канабис съгласно федералния закон.

Въпреки че е известен предимно с хората, които поглъщат големи кенчета бира, „фолклорният фестивал“ се посещава и от семейства и деца.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети