Многохилядни протести заляха Израел с призиви за сваляне на Нетаняху

DenNews.bg
01.04.2024
размер на текста:

Дълбоките политически разделения на Израел отново са публично показани. Те бяха оставени настрана за известно време, тъй като шокът и националното единство последваха атаките на Хамас на 7 октомври - но шест месеца по-късно хиляди протестиращи отново са по улиците на Израел. Войната засили решимостта им да свалят най-дълго управлявалия премиер на Израел Бенямин Нетаняху.

В Йерусалим полицията използва вода от скункс - зловонна субстанция, изстреляна от водни оръдия - за да прочисти протестиращите, които бяха блокирали булевард Бегин, главната магистрала на града от север на юг.

Изтърканите лозунги, изискващи неговата оставка и предсрочни избори, бяха подсилени от по-нови, призоваващи за незабавно споразумение за освобождаване на около 130 израелски заложници, които все още са задържани в Газа. Неизвестен брой от тях се смятат за мъртви.


Големият страх на техните семейства и приятели, както и на протестиращите, е, че толкова повече ще умрат, колкото повече се проточи войната без сделка.

Протестиращите и критиците на г-н Нетаняху в страни, които иначе подкрепят Израел, вярват, че враговете на демокрацията вече са в неговото правителство, коалиция, която зависи от подкрепата на ултранационалистическите еврейски партии.

Сред тях е партията на религиозния ционизъм, ръководена от финансовия министър Бецалел Смотрич. Един от нейните депутати, Охад Тал, каза, че е "наивно" да се вярва, че нещо друго освен повече военен натиск върху Хамас ще освободи заложниците.

„Не мислите, че Хамас ще върне толкова лесно заложниците в сделка, ще освободи всички и след това ще ни позволи, знаете ли, да убием всички терористи, които бихме освободили в такава сделка... Не е толкова просто .Ако имаше бутон, който можеш да натиснеш и да върнеш всички заложници и всичко да се оправи, всеки израелец би натиснал този бутон. Но не е толкова лесно, колкото си мислиш.“

Бенямин Нетаняху казваше, че е единственият, който може да запази страната си в безопасност. Много израелци му повярваха.


Той каза, че може да управлява палестинците, да засели евреи на окупираната земя, която искат за държава, без да предлага отстъпки и да прави жертвите, необходими за мирно споразумение.

Всичко това се промени на 7 октомври миналата година, когато Хамас нахлу през граничната тел.

Много израелци го държат отговорен за пропуските в сигурността, които позволиха на Хамас да атакува Израел с такъв опустошителен ефект.

За разлика от неговите шефове по сигурността, които бързо излязоха с изявления, признаващи, че са допуснали грешки,  Нетаняху никога не е признавал никаква отговорност.


Това вбеси хилядите, които блокираха улици в Йерусалим в неделя вечерта.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети