Опозицията печели местните избори в Турция

DenNews.bg
01.04.2024
размер на текста:

 Основната опозиционна партия в Турция постигна големи изборни победи в главните градове Истанбул и Анкара.

Резултатите са сериозен удар за Реджеп Тайип Ердоган, който се надяваше да си върне контрола над градовете по-малко от година, след като поиска трети мандат като президент.

Той ръководи кампанията за победа в Истанбул, където е израснал и е станал кмет.

Но Екрем Имамоглу, който за първи път спечели града през 2019 г., отбеляза втора победа за светската опозиционна CHP.

 Ердоган обеща нова ера в турския мегаград с почти 16 милиона души, но действащият кмет на Истанбул беше на път да спечели повече от 50% от гласовете, над 10 пункта пред кандидата на президентската партия АК.

Това беше и първият път, откакто Ердоган дойде на власт преди 21 години, неговата партия  да бъде победена в цялата страна на изборите.

В столицата Анкара опозиционният кмет Мансур Явас беше толкова далеч пред съперника си с 59%, че обяви победа, когато имаше по-малко от половината гласове. Поддръжниците блокираха всички главни пътища в града, развяваха знамена и надаваха клаксоните на колите си.

Показателно е, че CHP също беше на път да спечели в много от другите големи градове на Турция, включително Измир и Бурса, Адана и курорта Анталия.

70-годишният президент Ердоган призна, че изборите не са преминали така, както се е надявал, но каза на поддръжниците си в Анкара, че те ще отбележат "не край за нас, а по-скоро повратна точка".


Президентът Ердоган обеща на поддръжниците си неговата партия да си вземе поуките от поражението

Той винаги е разчитал на "народната воля" за своя авторитет и каза на поддръжниците си, че ще уважава електората и сега.

По време на предизборната кампания  Ердоган каза, че това ще бъде последната му, защото президентският му мандат приключва през 2028 г.

Но критиците вярваха, че победата би го насърчила да преразгледа конституцията, за да може да се издигне отново. След такова драматично поражение това изглежда много малко вероятно.


За разлика от това, резултатът беше голям успех за председателя на НРП Озгур Йозел, който похвали гласоподавателите за решението да променят лицето на Турция в исторически вот: „Те искат да отворят вратата към нов политически климат в страната ни ."


Тълпи в Истанбул се събраха пред кметството в Сарачане, един от най-старите квартали на Истанбул.

Те развяваха турски знамена и банери, показващи снимката на Екрем Имамоглу заедно с основателя на Турция Кемал Ататюрк, чийто плакат беше закачен по стените на сградата на местната власт.

„Мога да кажа, че доверието и вярата на нашите граждани в нас бяха възнаградени“, каза  Имамоглу.

И той, и Мансур Явас се смятат за потенциални кандидати да се кандидатират за президент през 2028 г.

„Всичко ще бъде наред“, скандираха привържениците на Имамоглу, докато танцуваха на барабани и кларинети в Сарачане, един от най-старите квартали на Истанбул.


Настоящият кмет на Истанбул за първи път използва лозунга, когато спечели града от партията на Ердоган преди пет години. Някои от транспарантите в Сарачане използваха настоящия му лозунг „Пълна скорост напред“.

„Това са само местни избори, но победата на опозицията в големите градове е значителна демонстрация на сила срещу управляващата партия“, каза 25-годишният поддръжник на Имамоглу Йесим Албайрак пред BBC.


Истанбул е домакин на една пета от населението на Турция от близо 85 милиона души. Контролът над града е и контрол на значителна част от икономиката на Турция, включително търговията, туризма и финансите.

Преди пет години гИмамоглу отмени дългогодишното управление на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул с подкрепата на други опозиционни партии. Но това опозиционно единство се разпадна след поражението на президентските избори миналата година и Партията на справедливостта и развитието имаше големи надежди да отмени победата му през 2019 г.

Преди изборите в неделя гласуването се смяташе за твърде близко, за да бъде обявено, със силно предизвикателство от кандидата на Партията на справедливостта и развитието Мурат Курум.

Но управляващата партия не успя да се отърси от икономическата криза, която доведе до инфлация от 67% и лихвени проценти от 50%.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети