Полският премиер: Войната е реална заплаха и Европа не е готова

DenNews.bg
30.03.2024
размер на текста:

Полският премиер Доналд Туск предупреди, че Европа е в "предвоенна ера" и Украйна не трябва да бъде победена от Русия за доброто на целия континент.

Той каза, че войната „вече не е концепция от миналото“, добавяйки: „Тя е реална и започна преди повече от две години“.

Коментарите му идват, след като Русия предприе масирана атака срещу енергийната система на Украйна в четвъртък.

Руският президент Владимир Путин заяви тази седмица, че Москва няма "никакви агресивни намерения" спрямо страните от НАТО.

Идеята, че неговата страна, която има един от най-големите ядрени арсенали в света, ще атакува Полша, балтийските държави и Чешката република - които всички са членове на НАТО за разлика от Украйна - е "пълна глупост", каза той.

Въпреки това той предупреди, че ако Украйна използва западни бойни самолети F-16 от летища в други страни, те ще станат „легитимни цели, където и да се намират“.

След като Русия започна своята пълномащабна война в Украйна през февруари 2022 г., отношенията със Запада достигнаха най-ниския си отлив от най-лошите дни на Студената война.

Почти 100 ракети и дронове бяха използвани при последната руска атака срещу Украйна, оставяйки няколко региона в частично прекъсване на тока.

Това беше втората атака от този вид - в която Русия стреля с голям брой оръжия едновременно, за да преодолее защитата на Украйна в рамките на една седмица.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече тактиката "ракетен терор" и предупреди, че атаките срещу водноелектрически централи могат да доведат до голяма екологична катастрофа.

Говорейки пред BBC, кметът на Харков - където малките предприятия разчитат на генератори, а индустрията се бори на фона на прекъсвания, описа щетите на мрежата като "много сериозни" и каза, че може да отнеме два месеца за пълно възстановяване.

Призовавайки за спешна военна помощ за Украйна,  Туск предупреди, че следващите две години от войната ще решат всичко, добавяйки: „Ние живеем в най-критичния момент от края на Втората световна война“.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети