Радев връчва втория мандат днес, но ще получи празна папка

DenNews.bg
27.03.2024
размер на текста:

Днес от 15.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“. Държавният глава ще получи празна папка. Това обяви пред БНТ съпредседателят на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов.

"Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство. Вчера следобед ГЕРБ заявиха категорично, че не желаят да участват в преговори за втория мандат. Би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от нас. Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори."

Ген. Атанасов подчерта, че "отговорността за това, че отиваме на предсрочни парламентарни избори е категорично на ГЕРБ."

"Миналата година след тежки преговори ние направихме компромис и се съгласихме фактически да създадем коалиционно управление с политическата сила, която е наш антипод, с която ние се борихме преди това. И го направихме с оглед на националните интереси, в името на това България да има редовно управление, защото от тежката политическа криза от 3 години държавата ни беше забуксувала и във вътрешен, и във външен план и имаше нужда да се излезе от тази ситуация. Припомням, че декларацията, с която беше създадено правителството Денков, беше за 18 месеца управление, като се ротират само премиерът и вицепремиерът на деветия месец. В един момент започнаха претенции за властови позиции. В тази декларация е записано, че Денков трябваше да стане освен вицепремиер и министър на външните работи. Няма да влизам в подробности как бяха водени преговорите. Имаше два фокуса. Колегите от ГЕРБ отново ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции. Ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението за продължаване на съвместното ни управление, защото за нас са важни реформите."

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че въпросът кой да бъде на поста на вътрешен министър е бил обсъждан в самото начало на преговорите.

"Проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите. Очерта се от другата страна нямат никакво желание за реформа в службите, особено при сложната международна обстановка. На 300 км от границите ни има война, има заплахи за българската национална сигурност, нашият сектор за сигурност е неефективен, казано меко."

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети