Израелски войници са нанесли жесток побой на журналист в болница ал-Шифа

DenNews.bg
18.03.2024
размер на текста:

 Новинарската мрежа Ал Джазира обяви, че израелските сили са арестували един от нейните журналисти по време на акцията в болницата ал-Шифа.

В публикация на уебсайта на мрежата се казва: „Получаваме съобщения, че израелските сили са арестували кореспондента ни Исмаил ал-Гул от болницата ал-Шифа в град Газа.

„Според палестинския писател и журналист Имат Закут и други свидетели, ал-Гул е бил жестоко бит от израелски войници, преди да бъде арестуван с десетки мъже и жени в болницата.“

BBC се е свързала с IDF относно ареста и съобщава, че ал-Ghoul е бил бит.

По-рано днес стана ясно, че израелските сили извършват военна операция в болницата по информация, че вътре има бойци на Хамас, които използват пациенти за живи щитове.

Израел проведе "прецизна операция" в болница Ал-Шифа в град Газа. Това съобщиха Израелските отбранителни сили (ИОС) в социалната мрежа Х.

Операцията е във връзка с информация, че високопоставени служители на "Хамас" използват лечебното заведение "за провеждане и насърчаване на терористична дейност".

Говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари заяви, че нападението е било извършено с най-голяма грижа за живота на цивилните и подчерта, че израелските сили са били "информирани предварително относно важността да се предотврати нараняването на цивилни, пациенти и медицински екипи и повреждането на медицинско оборудване".

Той е разпитван след "значително количество доказателства", показващи, че болницата е била използвана от "Хамас"

По данни на "Ал Джазира" десетки палестинци са избягали от болницата, след като израелските сили са открили огън вътре. Съобщава се, че дронове на ИОС са атакували "всеки, който се движи" в близост до болницата.

"ИОС и "Шин Бет" работят целенасочено, за да осуетят терористичната дейност и да арестуват терористи в района на болница Ал-Шифа, след разузнавателна информация за присъствие на терористи в болницата и използването на болничната инфраструктура за извършване на терористични актове", поясняват двете служби.

"По време на обкръжението, терористите откриха огън от болничния комплекс по нашите сили, които отвърнаха на атаката и удариха терористите. Нашите сили продължават да действат в района на болницата", допълва се в съобщението на Израелските въоръжени сили

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети