ОбС-Дупница възложи на Първан Дангов да разреши сондажа на минерална вода в с. Бистрица

ОбС-шефът Костадин Костадинов обяви, че кметът се вживява като цар и феодал и иска да спре проекта

DenNews.bg
13.03.2024
размер на текста:

 Общинският съвет в Дупница гласува докладна, с която възложи на кмета Първан Дангов да издаде заповед, с която да бъде възобновен сондажа за минерална вода в село Бистрица. До гласуването на това решение се стигна след продължили 2 часа дебати и взаимни обвинения от страна на всички групи съветници. Вносителят на докладнатта- Гичка Михайлова от Глас народен, която освен цялата документация около този проект, представи и искането на собственика на фирмата, която извършва сондажа- Геосервизинженеринг господин Живко Сариев, а именно, утре представител на община Дупница да отиде в софийската кантора на неговия адвокат. Сесията днес се проведе в отсъствието на кмета Първан Дангов, който се оказа, че е в платен  годишен отпуск и неговото място до председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов зае заместникът му Бойко Христов. 

"Това е последната възмъжност, която господин Сариев дава на общината, за да може договорът да бъде изпълне и да се избегнат допълнителни съдебни разходи за адвокати, за пропуснати ползи и печалби на фирмата. Скъпоструващата техника за милиони на фирмата вече бездейства повече от 2 месеца, а това са допълнителни разходи, отново за сметка на изпълнителя.

Община Сапарева баня събира годишно почти половин милион лева от частни ползватели на минералната вода.С тези пари можем да си позволим ремонт на водопроводните мрежи на териотрията на община Дупница.  Искам да се обърна към кмета Първан Дангов:
Господин кмете, защо не останете в историята на община Дупница като кмет, захранил с геотермална вода всички общински сгради- болница, детски градини, читалища, и други общински сгради", каза от микрофона Гичка Михайлова. 

Гледната точка на общинска администрация представи заместник-кметът Бойко Христов, който, както стана ясно, в седващите 7 дни поема функциите на кмета Първан Дангов, който излиза в платен 7-дневен отпуск. Той представи становище на Басейнова дирекция- Западнобеломорски регион със седалище Благоевград.

"Имаме разрешение за извършване на проучвателен сондаж а в момента се извършва добивен сондаж. Това означава, че подлежим на санкция според разпоредбите на Закона за водите, защото осъществяваните досега проучвателни работи от страна на фирмата-изпълнител са в противоречие с наредбата за проуване, ползване и опазване ан подземни води. След приключване на проучвателните работи следва сондажът да бъде ликвиридан . След това ще се изиска разщерение за добивен сондаж. На терена има сондаж и се извършва с Ф- 600, която е тръба за добивен сондаж. С господин Сариев проведох лично среща, в която той ми обясни за скъпата техника, която се намира там. Спирането от страна на кмета не е спиране, а реално е предложение с оглед на зимните условия. И тъй като той нерегламентирано извършва сондиране с фи 600 и излиза такава шлака, че няма къде реално да я изхвърля и е поискал нов терен.
Господин Сариев и на мен на няколко пъти ми се обади по телефона, караше ми се, че търпи финансови загуби от нас и поне два пъти съм затварял телефона. Той иска утре представител на община Дупница да отиде утре в 10ч. в кантората на неговия адвокат. Редно е той да дойде, тъй като обектът е на територията на община Дупница. Ние няма да ходим да го търсим
Разбирам госпожа Гичка Михайлова, която има  има къща за гости и има интерес да има минерална вода в село Бистрици. Нека да каже на господин Сариеф да дойде в Дупница като негова близка и да коментираме, категоричен бе Бойко Христов. 

Думата взе и професор Щерев, участвал в изготвянето на проекта и проучването на терена в района на Дупница още през 60-те години.


Ние имаме една ситуация, при която нищо повече не можем да направим и ще стоим и ще чакаме една програма и един проект, която да се осъществи.
Вече има установена вече закономерност. Генерацията на минерални води тук, в Дупнишката част, в повече от 90% се поглъща и разсейва в седименти от чакъли пясъци и конгломерати. И затова не може тази минерална вода да избие така, както в Сапарева баня.
 Още през 1960-а година  стана ясно, че в пояса над Дупница има минерална вода, която може да бъде с дебит от 68-80 литра на секунда. Като се започне от село Самораново, мине се през Бистрица и чак до Крайно дол. Този проект ако се реализири, ще се отрази и на икономичедско развитие на този регион. Защото това благо създава съвършено други възможности за просперитет и развитие. Поставяме си въпроса защо по този мъчителен начин ине трябва да осъществим един проект и защо аз и един екип от млади хора, а не държавата, и не институциите. И сега  със средствата на общината и наши познания стъкмихме един проект, кото нарекохме Проучвателно-експлоатационен. И едни господа от Басейнова дирекция започнаха да оспорват сондажа в село Бистрица. И ние сме сигурни, че ще срещнем минерална вода.
Нашият проект е малко измъчен, но имаме вяра, че ще даде резултат и възможности и да бъде осъществен според замисъла, който имаме към този момент. Ваше е решението. Ако ние следваме тези формални бариери на господата от бБасейнове дирекция, нека кажем истината каква е. А тя е, че ако следваме пътя на бюрокрацията, проектът ще се провали или ще чака по-благоприятно време да бъде осъществен. Моят призив е да съберете малко повече смелост и да подкрепите проекта, каза професор Щереф.
Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов заключи: "Дангов, който се изживява като цар и феодал, който сега иска да спре ози проект"

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети