9-год. момче от Дупница има нужда от средства за спешна операция в Турция

DenNews.bg
01.03.2024
размер на текста:

 9-годишният Богомил Вуков от Дупница има нужда от средства за извършване на спешна операция в Турция. Детето е с тежка форма на спина бифида и според лекарите всеки момент може да се обездвижи напълно. Затова семейството му поде кампания за набиране на необходимите 58 000 лева- средства непосилни за тях,  за да може да предприеме действия по настаняване в болница Аджибадем в Истанбул.

Потърсихме майката на Богомил- Моника, която накратко ни разказа цялата история около заболяването на момчето и мъките, на които е подложено, особено през последните 2 години.

Това заболяване е вродено. Първата операция е претърпял, когато е бил едва на 2 месеца, като лекарите им казали, че става въпрос за лека форма на спина бифида. Когато започнал да се влошава, са направени е още 2 опериции- през 202-а и 2023-а година в Университетска болница "Свети Иван Рилски" в столицата, където е под наблюдение още след раждането. През месец януари тази година Богомил отново бил заведен на преглед, когато вече му направили и ЯМР, но лекарите казали, че не виждат нищо притеснително. Болките обаче започвали да стават все по-непоносими. 

"Богомил вече плаче от болка. Не може да седи, не може и да лежи. Освен в кръста, болките са и по цялото тяло. Поради тази причина вече не може и да ходи нормално на училище и се наложи да остане у дома. Принудихме се да отидем до болница Аджибадем в Истанбул, където отново му направиха Ядрено-магнитен резонанс на гръбнака, изледваха и гръбначно.мозъчна течност.  И установиха, че става въпрос за тежка форма на спина бифида и се налага спешна операция и то възможно най-скоро. Защато има опасност да се парализира напълно. Порди тази причина се принудихме да се обърнем за помощ към хората, защото за него вече всеки ден е важен. Оказа се, че вече е засегнат и пикочния му мехур, има опасност да бъде засегнати и други органи. Когато плаче от болка, ме пита: "Мамо какво да правя?" А аз не знам какво да му отговоря. Затова е много важно средствата да бъдат събрани час по-скоро, за да може да се направи операцията и поне малко да се подобри", разказва майката, която едва се сдържа да не се раплаче.

Затова, призававаме всеки, който може, да помогне на семейството. За да може 9-годишният Богомил от Дупница отново да заживее без болка и да влезе в клас при съучениците си.

ТИТУЛЯР НА СМЕТКАТА Е МАЙКАТА– МОНИКА ИВАНОВА ВУКОВА

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети