Унгария не допусна присъединяването на Швеция в НАТО

DenNews.bg
05.02.2024
размер на текста:

 Американският пратеник в Будапеща заедно с посланици от някои други съюзници в НАТО, включително Дания и Полша, присъстваха на унгарския парламент днес  в изненадваща демонстрация на натиск върху Будапеща да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса.
Извънредното заседание на парламента беше свикано от опозицията за гласуване на ратификацията в понеделник, но депутатите от неговата управляваща партия Фидес продължиха с бойкота на сесията и сега ратификацията ще бъде допълнително отложена.
Унгария е единствената страна от НАТО, която не е ратифицирала молбата за членство на Стокхолм, процес, който изисква подкрепата на всички членове, влошавайки отношенията със Съединените щати и предизвиквайки безпокойство сред техните съюзници.
„Изключително неприятно е, че до днес те (Фидес) блокираха присъединяването на Швеция към НАТО“, каза пред парламента Мате Канас-Наги, депутат от опозиционната партия, като думите му отекваха в полупразната стая, докато пратениците седяха в обществена галерия.

„Орбан иска да облагодетелства руския президент Путин, като по този начин разбие единството на НАТО“, каза Агнес Вадаи, депутат от опозиционната Демократическа коалиция.

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО може да бъде ратифицирана, когато парламентът на Унгария се събере отново за нормална сесия, каза парламентарната група на партията Фидес по-рано в понеделник, добавяйки, че първо очаква посещение на шведския премиер в Будапеща. Парламентът ще заседава отново след зимната ваканция в края на февруари.
„Ако това е важен въпрос за шведите, тогава очевидно шведският премиер ще дойде в Будапеща“, отговориха от Фидес в имейл отговор на въпроси на Ройтерс.
Кабинетът на шведския премиер Улф Кристерсон и неговият външен министър не отговориха веднага на исканията за коментар.
Унгарският външен министър Петер Сиярто каза късно в петък, че би било "справедливо", ако Кристерсон посети Будапеща преди ратификацията, точно както шведският лидер също беше отишъл в Турция преди ратификацията от Турция.
Премиерът Виктор Орбан, който има по-добри връзки с Русия от други държави от ЕС и повечето членки на НАТО, казва, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към алианса, но съответният законопроект е блокиран в парламента от средата на 2022 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети