Летец от американските ВВС се запали пред израелското полоство във Вашингтон

DenNews.bg
26.02.2024
размер на текста:

Офицер на активна служба от ВВС на САЩ се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в неделя в знак на явен протест срещу продължаващата война между Израел и Хамас, която той определи като „геноцид“, информира TIME.

Пожарната служба в града каза в публикация в X (бивш Twitter), че е реагирала на инцидент пред посолството в 12:58 ч. но когато е пристигнала на място, огънят е бил потушен от служители на тайните служби на САЩ. Говорителят на Сикрет Сървис Джо Раут каза пред TIME в изявление, че служителите на нейния униформен отдел са реагирали на това, което изглежда като „индивид, който е преживял възможна медицинска/психична спешност“.

Жертвата на изгаряне, която се идентифицира във видеозаписа на инцидента като 25-годишния Арън Бушнел, е починала от нараняванията си в неделя вечерта, според независимата журналистка Талия Джейн, която публикува в социалните медии, че е в контакт със семейството на Бушнел и приятели.

Столичното полицейско управление (MPD) каза в публикация на X, че също е разследвало подозрително превозно средство близо до местопроизшествието, но не са открити опасни материали. Говорителят на посолството Тал Наим каза пред медиите, че няма пострадали служители на посолството. Тайните служби, MPD и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) разследват инцидента.

Говорители на Военновъздушните сили на САЩ потвърдиха пред CNN, New York Times и Washington Post, че човекът, който се е самозапалил, преди публичното му идентифициране, е бил летец на активна служба. Политиката на Министерството на отбраната гласи, че военнослужещите на активна служба не трябва да „не участват в партийна политическа дейност“. Военните разпоредби също така забраняват носенето на униформа по време на „неофициални публични речи, интервюта, пикети, шествия, митинги или всякакви публични демонстрации, които могат да предполагат санкция или одобрение от Министерството на отбраната или Военната служба.“

Съобщава се, че Бушнел е изпратил съобщение до медиите преди планираното самозапалване. „​​Днес планирам да се ангажирам с екстремен акт на протест срещу геноцида над палестинския народ“, предупредил той. Съобщава се също, че той е предавал на живо акта в платформата за уеб излъчване Twitch, която е премахнала видеоклипа за нарушения на указанията и не е отговорила на искане за коментар от TIME.


„Повече няма да бъда съучастник в геноцид. На път съм да предприема екстремен акт на протест“, казва летецът в кадри, прегледани от TIME, докато върви към алеята на израелското посолство. „Но в сравнение с това, което хората са преживели в Палестина от ръцете на своите колонизатори, това изобщо не е екстремно. Това е, което нашата управляваща класа реши, че е нормално.

След като Бушнел се полива с течност и посяга към запалката си, неидентифицирани служители на реда или охраната могат да бъдат чути да питат извън екрана: „Мога ли да ви помогна?“ След като се запава, той многократно започва да вика „Освободете Палестина“.

Протестите станаха нещо обичайно срещу военните действия на Израел в Газа, както и срещу подкрепата на САЩ за Израел, откакто избухна войната след нападението на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас, за което израелски официални лица твърдят, че е убило около 1200 души. Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от Хамас, заяви, че бомбардирането на анклава от Тел Авив на свой ред е убило около 30 000 души.

Оттогава дипломатическите постове на Израел се превърнаха в постоянни зони на протест срещу войната в Близкия изток и това не е първият път, когато някой се самозапалва извън него.

Самозапалването има дълга история като форма на протест, придобила особена известност по време на войната във Виетнам и в Тунис по време на Арабската пролет.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети