Флорида забрани социалните медии за деца под 16 години

DenNews.bg
25.02.2024
размер на текста:

Законодателният орган на американския щат Флорида, контролиран от републиканците, прие закон, забраняващ социалните медии за деца под 16 години, ход, който според привържениците ще защити непълнолетните от онлайн рискове за психичното им здраве. Мярката, която трябва да бъде подписана от републиканския губернатор Рон ДеСантис, изисква социалните медии да закриват акаунти на всеки под 16-годишна възраст.

Камарата на представителите прие законопроекта със 108 гласа срещу седем, часове след като Сенатът даде окончателното одобрение. ДеСантис, който не е казал дали ще подпише мярката, изрази опасения миналия месец относно потенциалното нарушаване на правата за поверителност.

Поддръжниците казаха, че законът ще защити децата от вредните ефекти на социалните медии, като тревожност, депресия и други психични заболявания, и ще бъде от полза за тези, които прекомерно използват такива платформи.

Критиците казват, че законът нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото, и че родителите, а не правителството, трябва да вземат подобни решения. През март 2023 г. Юта стана първият американски щат, който прие закони, регулиращи достъпа на децата до социални медии, като Арканзас, Луизиана, Охайо и Тексас скоро ще се присъединят към тях, според анализ, изготвен пред законодателния орган на Флорида. Анализът казва, че редица други държави обмислят подобни разпоредби.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети