Иран предостави на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя

DenNews.bg
22.02.2024
размер на текста:

Иран предостави на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя, задълбочавайки военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави, съобщава Ройтерс, позовавайки се на шест източника. 
Осигуряването от Иран на около 400 ракети включва много от фамилията Fateh-110 балистични оръжия с малък обсег, като Zolfaghar, казаха трима ирански източника. Тази пътномобилна ракета е способна да поразява цели на разстояние между 300 и 700 км (186 и 435 мили), твърдят експерти.

Министерството на отбраната на Иран и Революционната гвардия - елитна сила, която наблюдава програмата на Иран за балистични ракети, отказаха коментар. Руското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар.
Доставките започнаха в началото на януари, след като сделката беше финализирана на срещи в края на миналата година между ирански и руски военни и служители по сигурността, които се състояха в Техеран и Москва, каза един от иранските източници.

Ирански военен служител - който, подобно на другите източници, поиска анонимност поради чувствителността на информацията каза, че е имало най-малко четири доставки на ракети и ще има още през следващите седмици. Той отказа да даде повече подробности.

Друг високопоставен ирански служител каза, че някои от ракетите са били изпратени до Русия с кораб през Каспийско море, докато други са били транспортирани със самолет.

 

„Ще има още доставки“, каза вторият ирански служител. „Няма причина да го крием. Позволено ни е да изнасяме оръжия във всяка държава, която пожелаем.“
Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа от Иран на някои ракети, дронове и други технологии изтекоха през октомври. Въпреки това Съединените щати и Европейският съюз запазиха санкциите върху програмата на Иран за балистични ракети на фона на опасенията относно износа на оръжия за неговите подставени лица в Близкия изток и за Русия.

Четвърти източник, запознат с въпроса, потвърди, че Русия е получила голям брой ракети от Иран наскоро, без да предоставя повече подробности.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети