Футболист на Барселона получи 4 г. затвор за изнасилване

DenNews.bg
22.02.2024
размер на текста:

Съд в Испания призна бившия футболист на Барселона и Бразилия Дани Алвес за виновен в изнасилването на жена в нощен клуб в Барселона.

Той е осъден на четири години и половина затвор.

40-годишният  спортист, който е един от най-титулуваните футболисти в историята, отрече да е насилвал сексуално жената в ранните часове на 31 декември 2022 г.

Адвокатът му поиска оправдаването му и каза, че ще обжалва присъдата.

Адвокат на жертвата приветства присъдата, като каза, че тя "признава това, което винаги сме знаели: истината, както е казана от жертвата и страданието, което е имало".

Освен че даде на Алвеш присъда от четири години и половина, съдът каза, че той трябва да бъде изправен пред още пет години пробация.

Прокуратурата поиска девет години затвор. В Испания иск за изнасилване се разследва по общото обвинение в сексуално посегателство, а присъдите могат да доведат до присъди затвор от четири до 15 години.

Според испанските медии съдът е взел предвид решението на Алвеш да плати на жертвата €150 000 обезщетение, независимо от изхода на процеса, когато е решил за продължителността на неговия затвор.

Съдът обаче не прие аргументите на адвокатите му, че трябва да получи по-лека присъда, защото е бил пиян.

Съпругата му Джоана Санс каза пред съда, че той изглеждал много пиян, когато се върнал в дома им в Барселона в нощта на изнасилването и се блъснал в мебелите, преди да се строполи на леглото.

Но съдът твърди, че консумацията на алкохол не е повлияла на поведението му.

Прокурорите казаха, че Алвес и приятелят му са купили шампанско за три млади жени, преди да привлекат една от тях във ВИП зона на нощния клуб с тоалетна, за която тя не е знаела.

Те твърдяха, че точно в този момент той е проявил насилие, принуждавайки жената да правят секс въпреки многократните й молби да си тръгне.

Алвеш твърди, че е можела да напусне, "ако е искала". Съдът обаче установи, че тя не е била съгласна.

Испанското законодателство беше променено наскоро, за да закрепи значението на съгласието съгласно така наречения принцип „Само Да е Да“.

В изявление съдът каза, че има доказателства, различни от показанията на жертвата, които доказват, че тя е била изнасилена.

В него се казва, че Алвеш е "внезапно сграбчил жалбоподателката" и я е хвърлил на земята. След това той я изнасилил, докато й пречел да се движи, тъй като „жалбоподателката казала „не“ и искала да си тръгне“, се добавя.

Жената каза, че изнасилването й е причинило "мъка и ужас", а един от нейните приятели, който е бил с нея през нощта, описва как 23-годишната е плакала "неудържимо", след като е излязла от банята.

Алвеш е държан в предварителен арест от януари 2023 г. и е променял показанията си няколко пъти.

Той първо отрече да познава обвинителката си, за да заяви по-късно, че я е срещнал в тоалетната, но нищо не се е случило между тях.

След това той отново промени версията си за събитията, като каза, че са имали секс по взаимно съгласие. „И двамата се забавлявахме“, твърди той.

Алвес игра повече от 400 пъти за Барселона, като спечели шест титли в лигата и три Шампионски лиги в два периода с клуба. Той също беше част от отбора на Бразилия за Световното първенство през 2022 г.

Той е печелил трофеи, играейки за Севиля, Ювентус и ПСЖ и е сред бразилските национали с най-много мачове със 126 мача.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети