Началникът на отбраната на Румъния: Трябва да сме готови за война с Путин

DenNews.bg
02.02.2024
размер на текста:


Румъния не е подготвена за потенциална война с Русия и трябва да се подготви, каза началникът на отбраната на страната Георгица Влад.

 „Да, населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, на Европа, трябва да бъде загрижено“,каза той в в интервю за Europa Liberă România, публикувано в Politico.

"Ако победи в Украйна, основната цел ще бъде Република Молдова. Ще станем свидетели на напрежение в Западните Балкани", добави румънският генерал. „Повече от убеден съм, че политиката на президента Путин ще ескалира в близко бъдеще.

Влад се застъпи за доброволно основно военно обучение за мъже и жени до 35 години. Генералът отбеляза края на задължителната военна служба в Румъния като причина за недостатъчната готовност на армията.

Влад също така призова за правни реформи, за да се даде възможност на Румъния да се защити от руски дронове. Отломки от един от безпилотните самолети на Кремъл паднаха в Румъния миналия септември и безпилотният летателен апарат (БЛА) не можа да бъде свален, тъй като румънското законодателство не позволява това, каза генералът. „Ние нямахме бойни системи“, добави той.

Широкият му призив за действие повтори подобни неотдавнашни предупреждения от други западни военни и отбранителни лидери, включително началника на армията на Обединеното кралство генерал Патрик Сандърс. Миналата седмица той призова британските власти да „мобилизират нацията“, за да се подготвят за евентуална война с Русия. Вече почти две години Москва води тотална война срещу Украйна.

По-рано министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че руска атака срещу военния съюз НАТО е „възможна“ след „пет до осем години“. Холандският адмирал Роб Бауер, висш служител на НАТО, каза, че военният блок е изправен пред „най-опасния свят от десетилетия“.

„Руската федерация се превърна в проблем за световния ред, за демокрацията“, каза Влад. "Всъщност това е война на Русия с демократичния свят. Това не е война с Украйна."

Москва омаловажава обвиненията на Запада.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано тази седмица нарече "абсурдни" изявленията, че Русия няма да спре в Украйна.

„НАТО е инструмент за конфронтация“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, повтаряйки дългосрочната руска реторика, добавяйки, че Москва смята военните учения на алианса за заплаха.
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети