България подписа Любляно-Хагската конвенция

DenNews.bg
15.02.2024
размер на текста:

 България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления.

Министърът на правосъдието Атанас Славов подписа конвенцията от името на България в Двореца на мира в Хага, който е седалище на Постоянния арбитражен съд, Международния съд на ООН и Хагската академия по международно право. Подписи под документа сложиха над 35 държави от целия свят, сред които Австрия, Нидерландия, Литва, Чехия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Полша, Словения, Ирландия, Италия, Конго, Руанда, Аржентина, Монголия и други.


“Надявам се, че конвенцията ще се превърне в инструмент, който установява ефективен механизъм за разследване на престъпленията срещу човечеството, геноцид и военните престъпления. Той е изключително навременен, защото може да подпомогне усилията на международната общност за установяване и преследване на престъпленията, свързани с войната в Украйна”, заяви министър Славов в Хага.
Приложното поле на Конвенцията обхваща престъплението геноцид, престъпленията против човечеството и военните престъпления, както и други най-тежки международни престъпления. По отношение на дефинициите се препраща към дадените определения в Римския статут на Международния наказателен съд, по който България е страна.
Текстът на Конвенцията е приет като част от глобален консенсус за борба с най-тежките престъпления по международното право.
“Като се има предвид, че нерядко извършителите на тези престъпления, жертвите, свидетелите и доказателствата надхвърлят размерите на националните граници, осигуряването на такъв механизъм за международна кооперация ще позволи тези престъпления успешно да се разследват и да се повдигат обвинения”, допълни Славов.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети