Жертва и 21 ранени при стрелба на парад за победата на Канзас Сити Чийфс за Супербоул

DenNews.bg
15.02.2024
размер на текста:

Един човек загина и 21 души бяха ранени при стрелба в Мисури в края на парада за победата на Канзас Сити Чийфс за Супербоул.

Длъжностни лица казаха, че са лекували осем жертви, които са били в непосредствена опасност за живота, и други седем, които са претърпели наранявания, които могат да се окажат животозастрашаващи.

Сред ранените има девет деца - всички се очаква да се възстановят.

Полицията съобщи, че е арестувала трима заподозрени във връзка със стрелбата.

Изстрелите бяха произведени западно от Юниън Стейшън, жп гарата в центъра на Канзас Сити, където парадът приключи около 14:00 ч. местно време  и хиляди фенове се бяха събрали, за да гледат празненствата.

Докладите сочат, че играчите на Канзас Сити Чийфс все още са били на сцена там, когато проехтяват първите изстрели.

Стрелбата накара наблюдаващата тълпа, включително кмета на града и членовете на семейството му, да избягат за прикритие.

Началникът на полицията в Канзас Сити Стейси Грейвс каза, че полицаите са реагирали веднага след изстрелите и детективите, които са били на място, бързо са започнали разследване. Пожарната също се включи в действие, оказвайки помощ на пострадалите.

Повече от 800 полицаи са били на мястото, за да наблюдават парада, казаха служители. Градската пожарна също е присъствала, за да окаже медицинска помощ при нужда.

На пресконференция в сряда шеф Грейвс каза, че общо 22 души са били ранени от стрелба - един от които е мъртъв - и трима души са били арестувани.

Местна радиостанция съобщи, че един от нейните диджеи, Лиза Лопес, е била убита при стрелбата.

Оцелелите са били транспортирани до три местни болници, казаха служители, като непосредствено животозастрашаващите случаи са откарани в болница в рамките на 10 минути след стрелбата.

Девет деца на възраст от шест до 15 години с огнестрелни рани се лекуват в болницата Children's Mercy, каза главният медицински сестра Стефани Майер.

„Единствената дума, която просто бих използвала, за да опиша това, което видяхме и как се почувстваха, когато дойдоха при нас, беше страх“, добави Майер.

Местните болници казаха, че лекуват и хора, които не са били простреляни, но са претърпели други наранявания при внезапното блъскане, последвало стрелбата.

Градските власти не съобщават имената на нито един от пострадалите. Те също така не споделиха никаква информация за заподозрените, които са арестувани, включително какво може да е довело до стрелбата.

Източник от правоприлагащите органи каза на CBS News, американския партньор на BBC, че стрелбата изглежда е резултат от спор, който е прераснал в насилие. Източникът каза, че не е свързано с тероризъм.

Полицията каза, че разследва мотива и събира физически, както и цифрови доказателства. Те поискаха всички свидетели или лица с информация да се свържат с органите на реда.

Стрелбата избухна, докато градът празнуваше втора поредна победа на Супербоул от Канзас Сити Чийфс.

Кметът на Канзас Сити Куинтън Лукас каза, че е бил вътре в Юниън Стейшън, когато той и други са чули звук от стрелба. Той и членовете на семейството му започнали да бягат.

„Излязохме днес като всички в Канзас Сити, които искат да празнуват“, каза  Лукас на пресконференцията в сряда.

„Бях там със съпругата си, бях там с майка си. Никога не бих си помислил, че ние, заедно с играчите на Chiefs, заедно с феновете, стотици хиляди хора, ще бъдем принудени да бягаме за нашата безопасност днес.“

Травис Келс, звездата от отбора, чиято връзка с Тейлър Суифт се превърна в културен феномен, написа в социалните медии, че е „с разбито сърце от трагедията, която се случи днес“.

Кметът подчерта, че градът има мерки за сигурност и това трябва да накара обществото да се замисли дълбоко за пътя напред. Въпреки присъстващите стотици служители на реда, каза той, този инцидент все още се е случил поради присъствието на лоши актьори с оръжия.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети