Защо българските фирми трябва да са активни в търсенето на еврофинансиране

DenNews.bg
13.02.2024
размер на текста:

Скорошно проучване на експерти разкри, че българските фирми не са активни в търсенето на европейско финансиране. В сравнение с други държави, България рядко търси подкрепа чрез изготвяне на проекти по европрограми. Дали причините се крият в ниската осведоменост и незнанието за ползите от европрограмите? В следващите редове ще се опитаме да обясним как бизнесите могат да се възползват от европейско финансиране и какви ползи може да се спечели от тях.

 

Установена е тенденция, при която малките и средни предприятия не си партнират с научни и развойни центрове за разработване на иновации. През изминалата 2023г. например по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за страната ни са предвидени повече от 730 млн. евро и още 460 млн. евро за развитие на кръговата икономика. Българските фирми обаче не проявяват активност в търсенето на еврофинансиране. Препоръчва се на българските компании да влизат в консорциуми с други компании от Европа, за да добият повече опит и възможности. В България малко хора са запознати с възможностите на европейското финансиране, затова нека обясним какви са ползите за компаниите.

 

С използването на безвъзмездно европейско финансиране може да постигнете осъществяването на заложените от Вас краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели в хода на по-нататъшното бъдещо развитие на компанията. Ако фирмата Ви е новорегистрирана и с малка история, европейското финансиране може да Ви даде един добър старт за развитие. Благодарение на европейското финансиране, компанията Ви ще може да заеме ключови позиции както на вътрешния, така и на външния пазар. С изпълнението на проект за финансиране ще може да подобрите качеството на предлаганите от Вас продукти и услуги, което ще ги направи по-търсени от потребителите. Ще може да увеличите приходите си, което е положително както за Вас, така и за служителите Ви. Производителността на труда ще се повиши, а себестойността на предлагания продукт ще намалее. Ще може да гарантирате независимостта на фирмата си от кредитори и ще бъдете в състояние да сведете кредитния риск до минимум. Ще може да преодолеете по-лесно последствията от настъпилата криза с коронавируса преди няколко години, която повлия неблагоприятно на много бизнеси. И това са само една малка част от ползите за бизнеса от европейското финансиране.

 

Лесно е бизнесът Ви да се възползва от изброените възможности. Като за начало Ви съветваме да се консултирате с експерт по европейски проекти и да обсъдите каква точно е целта Ви с изготвянето на проект. Те знаят как да Ви помогнат - от изготвянето на проекта и кандидатстване по европейските програми до управлението му. По време на консултацията, експертът ще поиска от Вас информация за фирмата Ви – кога е регистрирана, с колко и какъв персонал разполагате, в кое населено място ще се изпълнява проекта, в какъв размер е търсеното от Вас финансиране, какво искате да постигнете с изпълнението на проекта и т.н. След като има тази информация, експертът ще Ви запознае с отворените и предстоящите процедури за финансиране. С негова помощ ще изберете процедурата, която се доближава най-много до Вашите цели за развитие.

 

Всеки отделен проект се изготвя внимателно, съобразено с изискванията на Управляващия орган на избраната процедура. Нужно е консултантът да извърши предварителна оценка и прогноза на фирмата, като за целта ще пресметне броя точки, които би получило проектното предложение, съгласно обявените критерии за оценка. Ако броят точки е недостатъчен и ако е възможно да се повишат, консултантът дава съвети как да повишите прогнозните стойности. Поставянето на точни параметри още в самото начало (на етап консултация) е от съществено значение за успеха на проекта.

 

След като обяснихме какви са ползите от европейското финансиране и как бизнеса може да се възползва от него, бихме Ви посъветвали да не губите повече време и да предприемете първи стъпки към развитие на Вашия бизнес.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети