Зукърбърг се извини на родители, чиито деца са станали жертви на социалните медии

DenNews.bg
01.02.2024
размер на текста:

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг се извини на семействата, които казват, че децата им са били наранени от социалните медии, по време на ожесточено изслушване в Сената на САЩ.

Зукърбърг - който управлява Instagram и Facebook - се обърна към тях и каза, че "никой не трябва да преминава през" това, през което на тях и се е наложило.

Той и шефовете на TikTok, Snap, X и Discord бяха разпитвани почти четири часа от сенатори от двете партии.

Законодателите искаха да знаят какво правят, за да защитят децата онлайн.

Това беше рядка възможност за американските сенатори да разпитат технологични шефове.

Зукърбърг и главният изпълнителен директор на TikTok  доброволно се съгласиха да свидетелстват - но ръководителите на Snap, X (бивш Twitter) и платформата за съобщения Discord първоначално отказаха и им бяха изпратени призовки, издадени от правителството.

Зад петимата технологични босове стояха семейства, които казаха, че децата им са се самонаранили или самоубили в резултат на съдържание в социалните медии.

Те изразиха чувствата си през цялото време, недоволстваха, когато главните изпълнителни директори влязоха и ръкопляскаха, когато законодателите задаваха трудни въпроси.

Докато изслушването се съсредоточи най-вече върху защитата на децата от онлайн сексуална експлоатация, въпросите варираха в широки граници, тъй като сенаторите се възползваха от петима влиятелни ръководители там под клетва.

Главният изпълнителен директор на TikTok, който е собственост на китайската компания ByteDance, Чу беше попитан дали компанията му споделя данни на американски потребители с китайското правителство, което той отрече.

Американският сенатор Том Котън попита Чу, който е от Сингапур, дали някога е бил член на Китайската комунистическа партия.

„Сенаторе, аз съм сингапурец. Не“, отговори Чу.

След това Котън попита: „Били ли сте някога свързани или свързани с Китайската комунистическа партия?“

 Чу отговори: „Не, сенаторе. Отново, аз съм сингапурец.“

Той добави, че като баща на три малки деца знае, че обсъжданите проблеми са "ужасяващи и кошмарът на всеки родител".

Той призна, че собствените му деца не са използвали TikTok заради правилата в Сингапур, които забраняват на лица под 13 години да създават акаунти.

Но Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, беше подложен на най-голямо внимание, тъй като той свидетелства пред Конгреса за осми път.

В един момент републиканският сенатор Тед Круз попита: "Г-н Зукърбърг, какво, по дяволите, си мислехте?" когато той показа на технологичния шеф подкана от Instagram, която предупреждава потребителите, че може да са на път да видят материал за сексуално насилие над деца, но пита дали биха искали „все пак да видят резултатите“.

Зукърбърг каза, че „основната наука зад това“ е „често е полезно, вместо просто да го блокира, да им помогне да ги насочите към нещо, което може да бъде полезно“. Той също така обеща "лично да провери".


По време на друг разговор със сенатора републиканец Джош Хоули,  Зукърбърг беше поканен да се извини на семействата, седящи зад него.

Той се изправи, обърна се към публиката и каза: „Съжалявам за всичко, което сте преживели, ужасно е.

„Никой не трябва да преминава през нещата, от които са страдали вашите семейства.“

В основата на изслушването беше отношението на компаниите към законодателството, което в момента се разглежда от Конгреса и има за цел да ги подведе под отговорност за материали, публикувани на техните платформи.

Това беше обобщено в напрегнат разговор между Джейсън Ситрон от Discord и републиканския законодател Линдзи Греъм.

Греъм изброи редица законопроекти, минаващи през Конгреса, свързани с онлайн безопасността, като попита дали Ситрон ги подкрепя или не.

Въпреки че даде малко възможност на Ситрон да отговори, шефът на Discord изглежда имаше резерви към повечето от тях.

 Греъм заключи: „И така, ето ви - ако чакате тези момчета да решат проблема, ние ще умрем в чакане“.

Анализаторът на индустрията на социалните медии Мат Навара каза пред Би Би Си, че смята, че изслушването прилича на много подобни сблъсъци, с „много политическа репутация за САЩ“ и перфектна възможност за снимка, предоставена от извинението на Зукърбърг.

Той добави, че въпреки съгласието на сенаторите относно необходимостта от двупартийно законодателство за регулиране на платформите, въпросът какво ще се случи след това остава неясен.

„Виждали сме тези изслушвания отново и отново и досега те често са водили до това, че всъщност не са генерирали никакви значими или съществени разпоредби“, каза той.

„Ние сме през 2024 г. и САЩ практически нямат регулация, както беше посочено по време на изслушванията, по отношение на компаниите за социални медии.“

Шефовете също така разкриха колко хора са наели да модерират съдържание в техните платформи.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети