Трима американски войници загинахах след атака с дрон в база в Йордания

DenNews.bg
29.01.2024
размер на текста:

Трима американски войници бяха убити и десетки ранени при нападение с дрон срещу американска база близо до границата на Йордания със Сирия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че нападението е извършено от "радикални групировки, подкрепяни от Иран". Той добави: „Ще отговорим“.

Иран отрече да е замесен в атаката.

Това е първият удар, в който са убити американски войници в региона след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Йордания казва, че атаката е извършена в Сирия, а не в Йордания.

Имаше и други атаки срещу американски бази в региона, но преди неделя нямаше жертви, според американската армия.

Не е ясно кой стои зад тази последна атака.

Президентът Байдън каза, че САЩ „ще потърсят отговорност от всички отговорни във време и по начин, който изберем“.

Иран отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания, че е подкрепял въоръжени групировки, обвинени за удара.

„Тези твърдения са направени с конкретни политически цели за обръщане на реалностите в региона“, каза говорителят на външното министерство Насър Канаани, според официалната новинарска агенция на Техеран IRNA.

Белият дом каза, че Байдън е бил информиран в неделя сутринта за нападението от американския министър на отбраната Лойд Остин и други служители.

„Джил и аз се присъединяваме към семействата и приятелите на нашите паднали – и американците в цялата страна – в скърбенето за загубата на тези воини в това презряно и напълно несправедливо нападение“, каза Байдън в изявление.

Имената на убитите и ранените военнослужещи все още не са оповестени, тъй като властите работят по уведомяване на семействата им.

При посещение в Южна Каролина Байдън каза: "Имахме тежък ден снощи в Близкия изток. Загубихме трима смели души".

Американски служители казват, че най-малко 34 военни са изследвани за възможно травматично мозъчно нараняване и че някои от ранените войници са били медицински евакуирани от базата за по-нататъшно лечение.

Те също така казват, че дронът е ударил жилищните помещения, което, ако се потвърди, може да обясни големия брой жертви.

Централното командване на САЩ и президентът Байдън казаха, че атаката е била срещу база в североизточна Йордания, близо до сирийската граница. По-късно е наречена от американски служители като Кула 22.


Говорителят на йорданското правителство Муханад Мубаиден обаче каза пред държавната телевизия, че нападението е насочено към базата Ал Танф в Сирия.

През декември американски служители заявиха, че американските бази в Ирак и Сирия са били атакувани най-малко 97 пъти от 17 октомври.

Миналия месец САЩ извършиха въздушни удари срещу групи, свързани с Иран, след като трима американски военнослужещи бяха ранени, един критично, при нападение с дрон срещу база в Северен Ирак.

По-рано през януари един ответен американски удар в Багдад уби лидер на милиция, обвинен, че стои зад атаки срещу американски персонал.

В предварително записано интервю за ABC News, излъчено в неделя сутринта, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Си Кю Браун каза, че целта на Америка в региона е „да не се разшири конфликтът“.

„Целта е да ги възпираме и не искаме да вървим по пътя на по-голяма ескалация, която води до много по-широк конфликт в региона".

Американски и коалиционни войски също са разположени в Червено море, след като подкрепяните от Иран хуси започнаха да атакуват търговски кораби в региона. Базираната в Йемен групировка твърди, че е насочена към кораби в региона в подкрепа на палестинците в Газа, където Израел се бори с Хамас.

По-рано американските военни заявиха, че "тези незаконни действия нямат нищо общо с конфликта в Газа".

„Хусите са стреляли безразборно в Червено море, насочвайки се към кораби, засягащи над 40 страни по света“, каза Centcom.

Двама военноморски тюлени се смятат за мъртви, след като изчезнаха през януари по време на операция край бреговете на Сомалия за залавяне на произведени в Иран оръжия, предназначени за хусите в Йемен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети