Върховният съд на ООН: Планът на Израел да унищожи Газа идва от най-високо държавно ниво

DenNews.bg
11.01.2024
размер на текста:

Планът на Израел да "унищожи" Газа идва от "най-високо държавно ниво", съобщи върховният съд на ООН.

Твърденията бяха направени от южноафрикански адвокати, докато представяше своя случай, обвиняващ Израел в геноцид пред Международния съд.

Южна Африка също призова съда да нареди на Израел да прекрати военните операции в Газа.

Израел - който ще представи своята защита в петък - категорично отхвърли обвиненията като "неоснователни".

Съдът ще излезе само със становище по обвиненията в геноцид, въпреки че се следи отблизо.

Тембека Нгкукайтоби, адвокат от Върховния съд на Южна Африка, каза пред Международния съд, че "геноцидното намерение" на Израел е очевидно "от начина, по който се провежда тази военна атака".

„Намерението да се унищожи Газа е подхранвано на най-високо държавно ниво“, каза той.

„Всеки ден има нарастваща, непоправима загуба на живот, собственост, достойнство и човечност за палестинския народ“, каза Адила Хасим, също представляваща Южна Африка, пред съда.

„Нищо няма да спре страданието, освен заповед от този съд.“

В своите доказателства, представени преди изслушването, Южна Африка заяви, че действията на Израел са били "преднамерени да доведат до унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група".

Израел ще предложи своята защита в петък, но преди това заяви, че действията му в ивицата Газа са оправдани, тъй като отговаря на смъртоносните атаки на Хамас на 7 октомври.

Но говорейки в съда днес, министърът на правосъдието на Южна Африка Роналд Ламола каза, че никое нападение "не може да предостави оправдание за или да защити нарушения на Конвенцията за геноцида".

Израел е страна по Конвенцията за геноцида от 1948 г., която дефинира геноцида и задължава държавите да го предотвратяват.

Международният съд е най-висшият съд на Обединените нации, базиран в Хага, Холандия. Неговите решения са теоретично правно обвързващи за страните в МС - които включват Израел и Южна Африка - но не подлежат на изпълнение.

През 2022 г. съдът нареди на Русия „незабавно да спре военните операции“ в Украйна, заповед, която беше пренебрегната.

Южна Африка представи своя случай, обвиняващ Израел в геноцид в Газа пред Международния съд
Според международното право геноцидът се определя като извършване на едно или повече действия с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група.

Имаше гневни сцени пред сградата на МС, известна като Двореца на мира, докато холандската полиция се бореше да държи групи от палестински и израелски поддръжници разделени.

Стотици хора, развяващи палестински знамена, се събраха пред МС, призовавайки за прекратяване на огъня. Израелски поддръжници поставиха екран, показващ изображения на някои от заложниците, които все още се държат в Газа.

Червено-бялата полицейска лента бе поставена пред сградата на съда в опит да внесе някакво подобие на ред в хаотичните сцени отвън.

Това беше в контраст с формалността в съда, където израелската делегация слуша адвокатите на Южна Африка, обвиняващи силите на страната в извършване на геноцид в Газа.

Очаква се израелската делегация да подчертае правото си на самоотбрана съгласно международното право - тази седмица премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел няма намерение да изселва за постоянно хората от Газа или да окупира територията.

За разлика от Международния наказателен съд (МНС), МС не може да преследва лица за престъпления като геноцид, но неговите становища имат тежест пред ООН и други международни институции.


В сряда южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза: „Нашето противопоставяне на продължаващото клане на хората в Газа ни накара като страна да се обърнем към Международния съд“.

Израелският президент Исак Херцог нарече обвиненията "отвратителни и абсурдни".

„Ние ще бъдем в Международния съд и ще представим гордо нашия случай на използване на самозащита… съгласно хуманитарното право“, каза той.

Той добави, че израелската армия "прави всичко възможно при изключително сложни обстоятелства на място, за да се увери, че няма да има непредвидени последици и цивилни жертви".

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети