Извънредно положение в Еквадор след нападение на престъпна групировка в телевизионно студио

DenNews.bg
10.01.2024
размер на текста:

Президентът на Еквадор нареди престъпните групировки да бъдат "неутрализирани" след дни на насилие, завършили с нападение срещу телевизионно студио.

Маскирани въоръжени мъже нахлуха в студиото на живо на обществения телевизионен канал TC по време на предаване, принуждавайки персонала да легне на пода.

Полицията извърши 13 ареста след нападението, при което бяха ранени двама служители.

Най-малко 10 души бяха убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор в понеделник.

Извънредното положение беше обявено, след като известен гангстер изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването от затвор в същия град на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито, както е по-известен.

Президентът Нобоа каза във вторник, че в страната вече съществува "вътрешен въоръжен конфликт" и той мобилизира въоръжените сили за извършване на "военни операции за неутрализиране", което той нарече "транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници". .

В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, за да предотврати разпространението на нестабилност в страната.

САЩ заявиха, че осъждат „наглите атаки“ в Еквадор и „координират тясно“ с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско правителство и са „готови да предоставят помощ“.

Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в андската нация, вътре и извън нейните затвори, е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.


По време на нападението срещу телевизията във вторник един стрелец насочил пушка помпа към главата на един от пленниците, който също бил заплашен с револвер.

Жена може да бъде чута да моли: „Не стреляйте, моля, не стреляйте“, съобщава агенция AFP, докато човек  крещи от болка.

„Моля, те влязоха, за да ни убият“, каза служител на TC пред AFP в съобщение в WhatsApp. "Не дай Боже това да се случи. Престъпниците са в ефир."

Един оператор е прострелян в крака, а на друг е счупена ръката при нападението, каза зам.-директорът на новините.

„Чрез нашите слушалки продуцентите ни казаха: „Внимавайте, те се опитват да влязат, те крадат, те ни ограбват“, каза Хорхе Рендон пред агенция Ройтерс.

„Вратите на студиото са много дебели, почти бронирани и те се опитваха да влязат, защото искаха да получат достъп до студиото, за да кажем каквото искат“, каза той.

Публикувайки видео на арестуваните заподозрени в социалните медии - и техните оръжия - полицията каза, че извършителите ще бъдат "наказани за терористични актове".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети