Жертви и изчезнали от наводненията в Гърция

DenNews.bg
07.09.2023
размер на текста:

Най-малко четирима души загинаха, а повече от шестима все още са в неизвестност, след като бурята Даниел връхлетя централна Гърция, предизвиквайки свлачища, разрушавайки пътища и мостове и отнасяйки десетки коли.

Премиерът Кириакос Мицотакис отложи годишната икономическа реч, планирана за този уикенд, и вместо това ще посети райони, засегнати от понеделник от проливен дъжд, който наводни домове и унищожи ключова инфраструктура, включително електрически стълбове.
„Абсолютният приоритет на държавния механизъм в момента е спасяването и евакуацията на хората от засегнатите райони“, каза правителственият говорител Павлос Маринакис на брифинг за пресата.

„Нашата страна е изправена за трети ден пред феномен, различен от всеки друг, който сме виждали в миналото“, каза Маринакис, преди да обяви, че основната реч за икономическата политика на наскоро преизбрания лидер ще се проведе в средата на следващата седмица вместо в събота .
Континенталният пристанищен град Волос, околният планински район Пелион и градовете Кардица и Трикала бяха сред най-засегнатите райони.

Обилните валежи, които дойдоха дни след угасването на двуседмичния смъртоносен горски пожар на север и властите казаха, че са най-екстремните в историята, превърнаха много села в ниския район на Кардица, в континенталната Тесалийска равнина, в езеро .

Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас каза по време на брифинг за пресата днес, че шестима души са обявени за изчезнали в района на Кардица.

Гръцката телевизия показа къщи, потопени в наводнения град Паламас, близо до Кардица, докато някои хора стоят на покриви в очакване на помощ.

Десетки хора са били блокирани в наводнените си жилища, каза кметът на Паламас Йоргос Сакелариу пред OpenTV. Жителите, говорещи пред местните медии, призоваха за помощ и за доставки на храна.

Хеликоптер на пожарната бригада извози хора от село Агия Триада, където най-малко 20 души бяха блокирани, съобщи правителството.

От вторник 820 души са евакуирани в цялата страна, 750 от които в района на Тесалия.

Служител на пожарната каза, че екипите за спешна помощ, подпомагани от армията и бреговата охрана, са използвали спасителни лодки в опит да достигнат засегнатите от бурята села в Кардица, където водата е била дълбока 2 метра.

„Операциите се извършват много внимателно, тъй като отломките от наводнението пречеха на лодките, докато в други случаи силата на водата не ни позволява да се приближим“, каза на брифинг говорителят на пожарната Василиос Ватракоянис.

Британската туристическа компания Jet2 (JET2.L) съобщи в сряда, че отменя всички полети и почивки до егейския остров Скиатос, най-близкия до Волос, до 12 септември поради времето.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети