Два язовира край Царево преливат, двама са загинали

DenNews.bg
05.09.2023
размер на текста:

 Двата язовира на територията на община Царево преливат. Това заяви за БНР кметът на Царево Георги Лапчев. Пред Би Ти Ви той обяви, че вече има двама загинали.

Той посочи, че хората от Лозенец трябва да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части.

"Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не е виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората", обясни ситуацията кметът.

Той допълни, че има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо. Водата продължава да приижда.

Вече е обявено бедствено положение в общината. Ще бъде пусната системата за оповестяване, за да спре движението на хората и да бъдат призовани да отидат към по-високите част на градовете и селата.

"Дъждът не спира. Свидетели сме на картини, които никой никога не си е представял, че може да види", съобщи Лапчев.

По негови думи се издирва шофьор на автомобил, за когото се предполага, че е паднал в едно от деретата. Малко по-късно кметът заяви, че има информация за общо трима изчезнали, но тя не е потвърдена.

Провежда се евакуация на къмпингите "Арапя", "Нестинарка" и село Лозенец. Това съобщават от община Царево по повод решенията на кризисния щаб.

В него участват кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия.

Щабът реши да бъде преустановено движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево; по пътя с. Синеморец - гр. Ахтопол; както и в самия град Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Щабът призовава жителите и гостите на града да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите етажи на сградите.

Ще се заседава денонощно.

Екипи на Електроразпределение Юг работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, причинени от силния дъжд.

Към 14.00 часа частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг "Нестинарка".

Поради скъсан от бурята въздушен електропровод без захранване към 14.00 часа остават селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово.

Работата на екипите е възпрепятствана от невъзможния достъп на места и затворени пътища.

Електроразпределение Юг е в контакт с институциите с цел координация на възстановителните действия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети