Почти всички арменци са избягали от Нагорни Карабах

DenNews.bg
30.09.2023
размер на текста:

 Повече от 100 000 души са избягали от района на Нагорни Карабах, твърди Армения, информира Би Би Си.

Това означава, че почти цялото население на етническия арменски анклав е напуснало, след като Азербайджан превзе района миналата седмица.

Азербайджан заяви, че иска да реинтегрира района и да третира жителите му като равни, но арменски говорител каза, че това е просто "лъжа".

Нагорни Карабах - признат за част от Азербайджан - беше управляван от етнически арменци в продължение на три десетилетия.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепен от Армения, но също и от нейния съюзник Русия.

Най-малко 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити при нахлуването на азербайджанската армия. Като част от споразумението за прекратяване на огъня сепаратистите се съгласиха да предадат оръжията си.

Лидерът на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах заяви, че тя ще престане да съществува през новата година.

Назели Багдасарян, говорител на министър-председателя на Армения, каза, че броят на бежанците, влезли в страната през изминалата седмица, е достигнал 100 417, от приблизително 120 000 население на Нагорни Карабах.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) също заяви, че 100 000 души са избягали, като посочи, че много от бягащите "са гладни, изтощени и се нуждаят от незабавна помощ".

Артак Бегларян, бивш арменски сепаратистки служител, каза, че "последните групи" жители на Нагорни Карабах са на път за Армения .

„Остават най-много няколкостотин души, повечето от които са длъжностни лица, служители на спешната помощ, доброволци, някои хора със специални нужди“, написа той в социалните мрежи.

В допълнение към убитите по време на азербайджанската военна операция най-малко 170 души бяха убити при огромна експлозия в депо за гориво в Нагорни Карабах в понеделник.

Все още не е ясно какво е причинило експлозията близо до главния град Ханкенди, известен като Степанакерт за арменците.

ООН съобщи, че изпраща мисия в Нагорни Карабах този уикенд, за да направи оценка на хуманитарната ситуация, след като Азербайджан каза, че ще позволи такова посещение.

Посланикът на Армения за специални поръчки Едмон Марукян разкритикува времето на посещението, но подчерта, че е важно служителите на ООН да видят сами на какво са били подложени етническите арменци.

„Добре е, че ще бъдат там и ще станат свидетели, че тези хора са били етнически прочистени от прародината си, от домовете си, където са живели техните родители, където са живели техните предци и тези хора са били напълно прочистени от тази територия“, каза той пред BBC .

Но той отхвърли уверенията на Азербайджан като "лъжа".

„Това е пълна пропаганда, още една азербайджанска фалшива пропаганда. Никой няма да остане в Нагорни Карабах“, каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети