Най-малко 50 души са убити и повече от 50 ранени при самоубийствен атентат в Пакистан

DenNews.bg
29.09.2023
размер на текста:

 Най-малко 50 души са убити и повече от 50 са ранени при самоубийствена атака в Пакистан, съобщи полицията.

Експлозията е станала близо до джамия в югозападната провинция Белуджистан, когато хората са се събрали да отпразнуват раждането на пророка Мохамед.

Властите в Белуджистан обявиха извънредно положение. Никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

Кадри от местопроизшествието в балушкия град Мастунг показаха ранени хора, спасени от екипи за спешна помощ и местни жители.

„Краката ми трепереха и бях хвърлен на земята“, каза 49-годишният Хазур Бакш пред агенция AFP.

„Когато прахът се слегна, видях хора, разпръснати във всички посоки, някои крещяха, докато други викаха за помощ.“

Местните болници бяха претоварени от броя на жертвите и местните власти призоваха в социалните медии за кръводаряване.Междувременно е избухнал друг взрив в джамия близо до град Пешавар в провинция Хайбер Пахтунхва.

 

Началникът на полицията в Белуджистан Абдул Халик Шейх потвърди, че експлозията е самоубийствен взрив. Той каза, че висш полицай е бил убит, докато се е опитвал да спре нападателя.

Министърът на вътрешните работи на Пакистан Сарфраз Бугти каза, че взривът е "много отвратителен акт" и осъди това, което той нарече "терористични атаки" и в двата района.

Междувременно говорител на полицията в Хайбер Пахтунхва каза, че са били заловени двама атентатори самоубийци и превозно средство, пълно с експлозиви. Един от атентаторите е бил "неутрализиран на портата", когато се е опитал да влезе в джамията, разположена в полицейски комплекс в град Хангу, каза той.

Броят на жертвите в джамията в Хангу все още не е известен, но полицията казва, че редица хора може да са блокирани под развалините след срутването на покрива.

Граничейки с Афганистан и Иран, Белуджистан е най-голямата провинция на Пакистан и често е била атакувана от въоръжени бойци, включително Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) или пакистанските талибани и групировката Ислямска държава.

По-рано този месец най-малко единадесет души, включително виден мюсюлмански лидер, бяха ранени при експлозия в същия квартал.

TTP обаче отрече да е замесен в петъчния взрив, като каза в изявление, че подобна атака противоречи на нейните политики. Групата също така „яростно осъди“ атаката в Khyber Pakhtunkhwa, заявявайки, че „джамиите, училищата и публичните събирания не са част от нашите цели“.

Временният министър на информацията на Пакистан, Муртаза Соланги, написа в X, че „самият факт, че терористите са избрали да се насочат към честването на раждането на пророка (мир му) и петъчната молитва“ доказва, че те „нямат нищо общо с никоя религия, идеология и морал“.

Пакистанската държава празнува рождения ден на пророка Мохамед на 12-ия ден от третия месец в ислямския календар.

Има официален празник, денят започва с оръжейни салюти в Исламабад, а столиците на провинциите и обществените пространства са украсени с цветни светлини.

Учените от почти всички школи са съгласни относно празнуването на деня. Провеждат се процесии, много от които са организирани от сунитската мисловна школа Барелви, която се придържа към мнозинството в Пакистан.

Някои религиозни движения обаче не са съгласни с провеждането на шествия, заявявайки, че няма доказателства за това, че са се провеждали по времето на Пророка и следващите години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети