Служителите от ТЕЦ "Бобов дол" и мините блокират АМ "Струма" и пътя за Кюстендил при Бинека

DenNews.bg
28.09.2023
размер на текста:

Служителите от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите блокират утре в 7ч. сутринта АМ "Струма" и в двете посоки и пътя Дупница-Кюстендил при Бинека също в двете посоки.

Организацията им започва още в 6ч, когато се предават дежурствата от нощната на дневната смяна. Още вчера работници и профсъюзи заплашиха с протести заради така наречения териториален план за справедлив преход. В него е предвидено постепенно извеждането от експлоатация на мощности на въглищните централи. А работниците и служителите в тях да бъдат преквалифицирани. Това според тях ще остави 1 500 души от Бобов дол, Дупница и останалите общини без препитание.

Протестът ще се състои, въпреки че днес Комисията по енергетика в Народното събрание отложи гласуването на Пътната карта за климатична неутралност на България с хоризонт 2050 г.

Депутатът Васил Стефанов от ПП – ДБ предложи гласуването на Пътната карта да бъде отложено заради неправилно формулиране на срока в дългосрочен план от 2030 г. до 2038 г., който би могъл да бъде тълкуван многозначно от заинтересованите страни и който трябва да бъде по-старателно описан в текста.

Делян Добрев одобри идеята му и проведе гласуване Пътната карта да бъде разгледана на извънредно заседание идната сряда заради двусмисления срок, което предложение бе прието с единодушие от комисията по енергетика.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети