САЩ ще включат Израел в програмата за безвизов режим

DenNews.bg
28.09.2023
размер на текста:

 САЩ ще включат Израел в програмата за безвизов режим, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ и Министерството на вътрешната сигурност, цитиран от News.bg

"До 30 ноември 2023 г.електронната система за разрешителни за влизане (ESTA) ще бъде актуализирана, за да позволи на израелските граждани да кандидатстват за пътуване до САЩ за туристически или бизнес цели до 90 дни, без първо да получат американска виза", се казва в съобщението.

След актуализациите всички граждани на САЩ също ще могат да поискат от Израел да влезе в страната до 90 дни за бизнес пътувания, туризъм или транзит без виза.

През март тази година министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Тел Авив вече е изпълнил "законовите изисквания" и му остават още няколко действия, след което Вашингтон ще може да включи страната в списъка за безвизово влизане: по този начин Израел ще стане 41-ата страна, за която се прилага програмата за безвизово влизане в САЩ.

 

През фискалната 2022 г.процентът на отказите за издаване на американски визи на израелци падна под 3% — Това беше едно от изискванията за включване на Израел в програмата за безвизово пътуване.

Също така Тел Авив трябваше да приеме някои закони и да разработи системи за обмен на данни между държавните органи, така че САЩ да се съгласят да премахнат визите за туристически и бизнес пътувания с продължителност по-малка от 90 дни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети